KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.21. 11:35

Újabb hatalmas migránskaraván indult el az Egyesült Államok felé

A csoport még a választások előtt el akarja érni a határt.

Újabb óriási migránskaraván indult meg Mexikó déli részéről az Egyesült Államok irányába - írja New York Post amerikai napilap online kiadása. A portál beszámolója szerint a csoport hétfőn kelt útra a guatemalai határhoz közeli Tapachula városából, hogy gyalog tegye meg a több ezer kilométeres utat az amerikai-mexikói határig. A szervezők szerint a karaván 2500 emberből áll, a helyi rendőrség közlése szerint viszont nagyjából kétezer migráns indulhatott meg.

Újabb hatalmas migránskaraván indult el az Egyesült Államok felé

A tömött sorokból álló migránskaraván főként hondurasi, venezuelai, haiti, kubai, salvadori és guetamalai bevándorlókból áll, de akad köztük afgán és nepáli állampolgár is. A mentőautók és a polgári védelem által kísért hatalmas tömeg a tengerparti autópályán kezdte meg a menetelést, ami teljesen megbénított a forgalmas útszakaszt.

Sajtóbeszámolók szerint a karaván tagjai már hónapok óta mexikói-guetamalai határon tartózkodtak arra várva, hogy megkapják a mexikói hatóságoktól az átutazáshoz szükséges engedélyeket. Mivel azonban nem történt semmi, úgy döntöttek, hogy a nyilvánvaló veszélyek ellenére gyalog teszik meg a több ezer kilométeres utat az Egyesült Államokig.

A migránskaraván egyik vezetője azt mondta, hogy még a november hatodikán esedékes elnökválasztás előtt szeretnék elérni Amerikát, mert a attól félnek, hogy Trump győzelme esetén lezárják a határokat, és megszüntetik a menedékkérelmek gyorsított elbírálását. 

„Ez az, amitől félünk. Sokan azt beszélik, hogy minden megváltozhat, és bezárhatják a határmenti belépési pontokat, és az összes olyan szolgáltatást, amely a migránsokat segíti”

- magyarázta egy venezuelai migráns, miért akarja a választások előtt elérni az Egyesült Államokat. 

Civil szervezetek becslése szerint Mexikó déli részének határvidékére jelenleg közel 40 ezer illegális bevándorló van beragadva, akik kisebb-nagyobb csoportokban megindulhatnak Amerika felé a következő napokban. 

Az újabb migránskaraván kapcsán fontos elmondani, hogy a migráció és az illegális bevándorlás az egyik legmeghatározóbb kampánytéma jelenleg Amerikában. Joe Biden bevándorláspárti politikája miatt rekordmennyiségű illegális határátlépőt fogtak el az elmúlt négy évben, ami Amerika történetének egyik legnagyobb migránsválságához vezetett. A fokozódó migrációs nyomás ráadásul már a déli határtól távol eső városokat is megterheli. Csak New Yorkba több százezer migráns érkezett az utóbbi években, akiknek az ellátása lassan kibírhatatlan terhet ró a város önkormányzatára.

Donald Trump azt ígérte, hogy újraválasztása esetén visszaállítaná a beutazási tilalmakat és a "maradj Mexikóban"-elvet, a "valaha volt legnagyobb" kitoloncolási műveletet hajtaná végre, eltörölné a DACA-t, ami a gyermekkorukban illegálisan letelepedett bevándorlókat védi, és befejezné a mexikói határra megálmodott falat.

A volt elnök mindemellett ígéretet tett arra, hogy további 10 000 határőrt vesz fel, valamint kérni fogja a kongresszus jóváhagyását, hogy fizetésüket emeljék meg 10 százalékkal.  

Gyorsított eljárásban adna amerikai állampolgárságot több millió illegális migránsnak Kamala Harris amerikai alelnök, a Demokrata Párt elnökjelöltje, aki még a Donald Trump által kitoloncoltakat is amnesztiában részesítené.

Kamala Harris amerikai alelnök, a Demokrata Párt elnökjelöltje azon dolgozik, hogy gyorsított eljárásban adjon amerikai állampolgárságot legalább 11 millió illegális bevándorlónak – írja a Breitbart amerikai hírportál.

Egy interjúban Harris azt a törvényjavaslatot népszerűsítette, amelyet korábban Joe Biden még elnöksége első napján terjesztett az amerikai képviselőház elé, de eddig nem sikerült elfogadtatni. A tervezet úgynevezett „törvényes leendő bevándorló” státuszt biztosítana az Egyesült Államokban élő, több millió illegális bevándorló többségének. Ez lehetővé tenné számukra azt, hogy amerikai munkahelyet tartsanak fenn és társadalombiztosítási kártyát szerezzenek, valamint az Egyesült Államokon kívülre is utazhassanak.

Öt év után - a törvényes leendő bevándorló státuszt követően - az ilyen illegális bevándorlók zöldkártyát kaphatnának, majd mindössze három további év után - ami jóval rövidebb, mint a törvényes úton érkezők számára előírt időtartam - amerikai állampolgárrá válhatnának. Ez azt jelenti, hogy 

szavazati joggal is rendelkeznének.

Emellett az illegális külföldi mezőgazdasági munkások, a gyermekkorukban érkezetteket érintő halasztott intézkedésben részesülők (DACA) és az ideiglenes védett státusszal (TPS) rendelkezők azonnal zöldkártyát kapnának. A Kamala Harris által népszerűsített jogszabály azt is lehetővé tenné, hogy a korábban, Donald Trump elnöksége alatt kitoloncolt illegális bevándorlók amnesztiát kapjanak, ha kitoloncolásuk előtt legalább három évig az Egyesült Államokban tartózkodtak.

Kamala Harris annak ellenére büszkén kiáll a javaslat mellett, hogy szinte naponta derül fény illegális migránsok által elkövetett erőszakos bűncselekményekre. Az egyik ilyen eset áldozatául esett fiatal anyuka, Rachel Morin édesanyja keményen bírálta a demokraták elnökjelöltjét.

Úgy gondolom, hogy bocsánatkéréssel tartozik. Úgy gondolom, hogy a tettek hangosabban beszélnek, mint a szavak, és majdnem négy éve volt arra, hogy bizonyítsa, hogy mit tud, és a tettei alapján azt mondanám, hogy az illegális bevándorlókat az amerikai emberek fölé helyezi, és hagyta, hogy ezek a halálesetek az ő felügyelete alatt megtörténjenek

– fogalmazott könnyeivel küszködve Patty Morin egy, a Fox News amerikai televíziós hálózatnak adott interjúban.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek