KÜLFÖLD

Szerző L.A.

Létrehozva: 2024.10.22. 18:00

Kitálalt az orvos: ez az 5 tünet jelezheti a vastagbélrákot

Az orvos elmondta, mire kell figyelni.

Egy rákgyógyász szakorvos öt olyan tünetről beszélt, amelyekre érdemes odafigyelni, mert ezek a vastagbélrák jelei lehetnek.

orvos, doktor, kórház, háziorvos, beteg, betegség, Pexels
Illusztráció / Fotó: Pexels

A vastagbélrákot az Egyesült Államokban a második leggyakoribb rákos halálozási oknak is tekintik. Dr. Waqqas Tai rákgyógyász és onkológus a TikTok-on megosztotta azt az öt dolgot, amire figyelned kell, ha úgy gondolod, hogy vastagbélrákod lehet - írja a Unilad.

1. „Ceruzavékony” széklet

Ha a székleted vékonyabb, mint egy toll vagy ceruza, ez aggodalomra adhat okot.

Ez annak a jele lehet, hogy van ott egy daganat, amely összenyomja a vastagbeledet, és emiatt a széklet vékonyabban jön ki

- mondta Dr. Tai.

2. Vér a székletben

Van egy másik jel is, amire érdemes odafigyelni, ez pedig a vér. Ha ilyet látsz, menj a háziorvosodhoz!

3. Vérkép

A harmadik jel ismét a vérrel kapcsolatos. A doktor szerint férfiak esetében nincs olyan egészséges ok, ami miatt vérszegények lehetnének. Ez az elsőszámú jel náluk és az orvosok is ezt keresik a diagnózis felállításakor. A nőknél a menstruáció miatt más a helyzet, de érdemes lehet ott is egy kivizsgálást végezni.

4. Bélmozgás

Ha a bélmozgásod a hasmenés és a székrekedés között ingadozik, akkor ez annak a jele lehet, hogy valami baj van a vastagbeleddel. Bár a fenti tünetek bármilyen más gyomor-bélrendszeri rendellenesség jelei is lehetnek, mégis tanácsos további orvosi tanácsot kérni és kolonoszkópiát végeztetni.

5. Láz, izzadás és fogyás

Ha a sok étkezés ellenére továbbra is fogysz, ha a nap folyamán véletlenszerűen emelkedő lázat tapasztalsz, és ha éjszaka csurom vizes ruhákkal ébredsz az izzadás miatt, akkor érdemes időpontot kérni orvoshoz.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek