Magyar Péter fontos embere a csoportos rablásért elítélt testőr

POLITIK
KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.17. 17:37

Súlyos vádak: Oroszország levélbombákkal terrorizálja a Nyugatot?!

Egyre több a látszólag véletlenül kigyulladó postai küldemény Európában. A hatóságok az orosz titkosszolgálatot sejtik a háttérben.

A brit terrorelhárítás vizsgálatot indított egy korábban felrobbant postai küldemény ügyében, amiről azt gyanítják, hogy az orosz hatóságok küldték Nagy Britanniába szabotázs céljából - jelentette a Guardian brit napilap online kiadása.

Súlyos vádak: Oroszország levélbombákkal terrorizálja a Nyugatot?!

A vizsgálat alapját adó incidens idén júliusban, egy Birmingham melletti raktárban történt. Korabeli sajtóbeszámolók szerint a postai csomagelosztóként működő épületben kigyulladt egy küldemény, melynek következtében kisebb károk keletkeztek az infrastruktúrában, de személyi sérülés nem történt. 

Az ügyre rálátó források szerint a kigyulladó csomag egy levélbomba lehetett, ami a célba érkezése előtt jött működésbe. A csomag valószínűleg légi úton érkezett a raktárába, bár nem tudni, hogy teher- vagy utasszállító repülőgép hozta-e, ahogy azt sem, hogy pontosan ki volt a címzett.

A terrorelhárítás azt gyanítja, hogy a levélbombát az orosz titkosszolgálat adta föl, és egy szélesebb körű műveleti akció része, mellyel Nyugat-Európát akarják terrorizálni. 

"Július 22-én, hétfőn kigyulladt egy csomag a Midpoint Way egyik kereskedelmi helyiségében. Megerősíthetjük, hogy a terrorizmusellenes rendészet tisztjei vizsgálják az incidenst. Az ügyben egyelőre nem történt letartóztatás"

 - fogalmazott a sajtóértesülésekre reagálva a fővárosi rendőrség terrorizmusellenes szóvivője.

Az eset kapcsán érdemes elmondani, hogy Ken McCallum, a brit titkosszolgálat vezetője a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy az orosz katonai hírszerzés „nagyszabású akciót hajt végre, hogy súlyos testi sértéseket okozzon a brit és európai utcákon."

Egyes értesülések szerint a brit levélbomba összefüggésbe hozható egy nagyon hasonló németországi incidenssel. A Tagesspiegel című német lap arról számolt be, hogy a lipcsei repülőtéren minden előjel nélkül kigyulladt egy postai küldemény, közvetlen azután, hogy lerakodták egy Litvániából érkezett repülőgépről.

Thomas Haldenwang, a német belföldi hírszerzés vezetője hétfőn azt mondta a parlamenti meghallgatásán, hogy a kigyulladt csomag mögött Oroszország áll, de további részleteket nem osztott meg az eset kapcsán. A tisztviselő emellett azzal vádolt Moszkvát, hogy az ilyen és ehhez hasonló akcióival „agresszív magatartást tanúsít”, ami „veszélybe sodorja az emberek életét”.

Emlékezetes, hogy májusban teljesen leégett Varsó legnagyobb bevásárlóközpontja, a Marywilska 44. Nem sokkal tragédia után Donald Tusk lengyel miniszterelnök azt mondta, hogy „nagyon valószínű”, hogy a tüzet az orosz hírszerző szolgálatok munkatársai okozták.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek