KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.14. 16:24

Dánia menedékstátuszt adott egy féllábú nigériai kalóznak, aki megpróbált ellopni egy hadihajót

Gépfegyverrel nyitott tüzet a dán katonákra, most mégis befogadják.

Óriási politikai botrány robbant ki Dániában, miután menedékstátuszt kapott egy féllábú nigériai kalóz, aki több társával együtt megpróbált eltéríteni egy dán katonai hadihajót Afrika partjainál - jelentette a helyi sajtó.

Menedékstátuszt kapott Dániában egy nigériai kalóz, aki megpróbált ellopni egy hadihajót

A "Lucky Frances" (Szerencsés Frances) névre keresztelt kalóz 2021 novemberében vált ismertté, amikor tucat magával megtámadta az Esbern Snare dán fregattot Nigéria partjainak közelében, a Guineai-öböl nemzetközi vizein. A kalózok gépfegyverekkel nyitottak tüzet az óriási csatahajóra, majd létrakat akasztottak az oldalára és megpróbáltak felmászni rá. A dán tengerészek csírájában fojtották el a rohamot.

A három évvel ezelőtt összecsapásban se a dán tengerészek, se a hadihajó nem szenvedett sérüléseket, négy kalóz viszont életét vesztette, hatan pedig dán fogságba estek. A kalózok közül Frances volt az egyedüli sérült: több találat érte, melynek következtében azonnal amputálták a lábát.

Mivel a fogságba esett kalózokat egyetlen környező ország sem akarta befogadni, a hadihajó kapitánya vízre rakta és szélnek eresztette őket egy gumicsónakban. Egyedül Francest tartották a fedélzet a súlyos sérülései miatt, őt a később Dániában szállították kórházi ellátásra.

A féllábú kalóz többször is bíróság elé állt Dániában az elmúlt években. Legutóbb idén szeptemberben, a koppenhágai bíróság találta bűnösnek "katonák életének veszélyeztetésének" vádjában, de az egészségi állapota miatt csak felfüggesztett börtönbüntetést, valamint menedékstátuszt kapott. Mindemellett ráadásul egy lábprotézist is megítélt neki a bíróság, amit a dán adófizetőknek kell majd állniuk.

Ezen túlmenően Lucky egy úgynevezett integrációs szerződést is kötött a várossal, ahol él. Ennek célja, hogy integrálódjon a dán társadalomba, és továbbra is megkapja az önellátási és „hazatérési” támogatásokat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Lucky leül egy önkormányzati ügyintézővel, és megbeszélik, hogy milyen „szakmai kompetenciákkal” rendelkezik, majd megvizsgálják, hogy Dániában milyen munkalehetőséget közül választhat.

Ahogy arra számítani lehetett, a bíróság ítélete nem aratott osztatlant sikert Dániában. Mikkel Bjorn, a jobboldali Dán Néppárt szóvivője például abszurnak nevezte a döntést.

"Ennek az embernek soha nem lett volna szabad Dániába jönnie. Teljesen irreális az a képzet, hogy értelmesen integrálható a dán társadalomba"

- fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy a kalóznak szerinte egyirányú jegyet kellene kapnia Nigériába.

Mette Frederiksen dán miniszterelnök is aggodalmát fejezte ki az ítélet kapcsán, és kijelentette, hogy „nem tudja ész érvekkel védelmébe venni ezt a döntést”.

Az eset kapcsán a dán sajtó külön kiemelte, hogy Lucky kalóz bírósági eljárásainak összköltsége már több mint 4,2 millió dán koronába, azaz átszámítva durván 200 millió forintba kerültek az adófizetőknek.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek