KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.21.

Megtaláltak egy 80 éve eltűnt világháborús tengeralattjárót

Eddig senki sem tudta, mi történhetett a hajóval.

Görögország partjainak közelében megtalálták a HMS Trooper nevű brit támadó tengeralattjáró roncsait, amely több mint 80 évvel ezelőtt tűnt el egy titkos világháborús küldetés során - jelentette az angolszász sajtó.

Megtaláltak egy 80 éve eltűnt világháborús tengeralattjárót

A HMS Trooper tengeralattjáró (N91-es jelzéssel) 1943 októberében tűnt el, miután egy titkos küldetés részeként három ellenállót szállított partra a nyugat-görögországi Kalamosz szigetén. A missziót követően a hajót az Égei-tengerre vezényelték járőrözni, de a tervekkel ellentétében soha nem érkezett vissza Bejrútba, 64 fős legénységével együtt nyoma veszett. Hónapokkal később a brit haditengerészet eltűntnek nyilvánította a hajót, és feltételezte, hogy a legénység életét vesztette.

A tengeralattjáró felkutatására egy nemzetközi tudósokból álló csoport vállalkozott 2000-ben, azóta pedig 14 küldetést vezényeltek le az Égei-tengeren, ezek azonban egészen mostanáig nem jártak sikerrel. A HMS Trooper körülbelüli helyzetét korabeli hadijelentésekből igyekeztek meghatározni. A roncsot végül idén október elején találták meg Ikaria és Kos szigete között félúton, 252 méteres mélységben, miután részletes térképet készítettek a tengerfenékről, majd egy távirányítású járművel megvizsgálták azt.

A kutatócsoport vezetője elmondta, hogy a korábbi expedíciók azért nem jártak sikerrel, mert a vizsgált terület keleti részeire fókuszáltak, illetve nagy kihívást jelentett ez a tengerszakasz is, amely a zord időjárási viszonyairól, az erős szélről és a komoly víz alatti áramlásról ismert.


A tengeralattjárót három részre szakadva találták meg a tengerfenéken, ami arra enged következtetni, hogy az elsüllyedését egy németek által hátrahagyott víz alatti akna okozta. A Trooper tornyán található búvónyílás nyitva volt, ami arról árulkodik, hogy a jármű a felszínen haladt a tragédia bekövetkeztekor. Mivel a roncs hadisírnak minősül, a kutatók semmilyen módon nem háborgatták a maradványokat.

Richard Wraith, a Brit Haditengerészet kapitánya és a Trooper parancsnokának, John Wraith-nek a fia reményét fejezte ki, hogy a felfedezésnek köszönhetően a többi családtag is pontot tehet a történtek végére.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek