Kínos videó: Magyar Péter a nemi szervét fogdosva járatta le magát Strasbourgban

POLITIK
KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.10. 12:12

Internetes hős lett Amerikában Dan hadnagy, a féllábú "hurrikánlovas"

Olyasmire vállalkozott a mozgássérült férfi, ami valószínűleg egyetlen épelméjű embernek sem jutna eszébe.

Az angolszász sajtó hősként ünnepel egy "Dan hadnagynak" becézett féllábú amerikai férfit, aki azzal szerzett hírnevet az interneten, hogy egy alig 8 méter hosszú vitorláson vészelte át a Florida államra szerdán lecsapó Milton hurrikánt.

Internetes hős lett Amerikában Dan hadnagy, a féllábú "hurrikánlovas"

Dan hadnagy - azaz polgári nevén Joseph Malinowski - történetét a hét első felében kapta fel az internet. Ekkor már tudni lehetett, hogy a Mexikói-öböl felett kialakult Milton hurrikán Florida állam nyugati partjainak középső részén fogja elérni a szárazföldet, így az itt élő lakosságot evakuálták. A hatóságok felszólítására Tampa belvárosát gyakorlatilag mindenki elhagyta, egy embert leszámítva, Dan hadnagyot, aki a fejébe vette, hogy a lélekvesztő vitorlásán vészeli át az érkező hurrikánt. A vakmerő férfiről több videó is megjelent a közösségi oldalakon, ahol valóságos nemzeti hőst faragtak belőle a felhasználók.

"Az én hajóm a legbiztonságosabb hely a világon. Tudod, ha a vízszint emelkedik, a hajóm is emelkedik vele. Ha a szárazföldön lennék, a víz bejönne a házba, én pedig megfulladnék. Szóval, még ha 100 láb magasra is emelkedik a víz, én 100 láb magasan lebegek majd a vízzel. Szóval a világ legbiztonságosabb helye tényleg az én hajómon van. Nem lesz bajom, Isten velem van"

- fogalmazott az első virálissá vált videójában Dan hadnagy, miután arról kérdezték, miért a tengeren vészeli át a hurrikánt, és miért nem megy inkább egy menedékszállásra.

Miután az internetes szubkultúra felkapta Dan hadnagy történetét, többen kimentek Tampa kikötőjébe, hogy ellátmányt vigyenek neki, és ellenőrizzék, jól van-e még. Az erről készült videók persze még híresebbé tették az amputált lábú férfit, ami abban csúcsosodott ki, hogy valaki adománygyűjtést szervezett a nevében, és egy nap alatt 24 ezer dollárt kalapozott össze, egy híres amerikai YouTube-sztár pedig egy 100 ezer dolláros új hajót ajánlott fel neki.

A legfrissebb információk szerint a vakmerő hajóskapitány végül ép bőrrel átvészelte a hurrikánt, ami az előrejelzésekkel ellentétben nem Tampa városára, hanem kicsit délebre csapott le. Ráadásul az erejéből is jelentősen veszített, mire megközelítette a szárazföldet.  

Joseph Malinowski egyébként a többszörösen Oscar-díjas Forest Gump című film egyik főszereplőjéről, Dan hadnagyról kapta a becenevét, aki amputált lábakkal vészelt át egy hurrikánt a nyílt vízen. A férfi elmondása szerint egy autóbeleset következtében kellet amputálni a bal lábát, és 10 éve él a hajón, ami most híressé tette.

A Milton hurrikán Florida középső részén ért partot

A Milton hurrikán magyar idő szerint szerda éjszaka csapott le 200 kilométer per órás széllökésekkel Florida állam középső részére. A hurrikán Tampától délre ért partot, majd keresztbe átszelte az államot, miközben jelentősen veszített az erejéből. A meteorológiai előrejelzések alapján Joe Biden az „évszázad viharának" nevezte a hurrikánt.

A ciklon érkezése előtt ötmillió helyi lakosnak kellett elhagynia otthonát, az ő házaik a hurrikán prognosztizált útvonalában fekszenek. Ron DeSantis floridiai kormányzó bejelentése szerint eddig 125 lakóházat döntött romba a hurrikán. A szövetségi állam keleti partján már halálesetekről is érkezett hír. A floridai hatóságok a Nemzeti Gárda 10 ezer tagját mozgósították a mentési munkálatokra.

Több halálos áldozatot követelt a Milton hurrikán, amely szerda éjszaka vonult át Florida állam középső része fölött, tengeráradást, valamint villámáradásokat és árvizeket okozva. A hatóságok négy ember holttestét találták meg a keleti partvidéken fekvő St. Lucie megyében.

Helyi idő szerint csütörtök reggel hárommillió fogyasztónál nem volt áram, a szakemberek a vihar átvonulása után szinte azonnal nekiláttak a szolgáltatás helyreállításának. Florida állam kezdeményezésére több ezer villanyszerelő állt készenlétben, akik az ország több részéből érkeztek.

Az illetékesek csütörtökön arra kérték az embereket, hogy maradjanak otthonukban, ezzel is könnyítve a mentőegységek mozgását.

Joe Biden elnök a vihar érkezését megelőzően katasztrófahelyzetet hirdetett, ami szövetségi forrásokat is elérhetővé tett a felkeszüléshez, valamint a károk elhárítására.

A Milton hurrikán kárainak felmérése csütörtökön elkezdődött, valamint a kutató-mentőegységek az érintett területeket járták végig a reggeli óráktól, ajtóról ajtóra kopogtatva.

A Milton hurrikán előszele a floridai Sarasotában 2024. október 9-én. A forgószél miatt a kormányzó az állam történetének legnagyobb, több mint egymillió embert érintő kötelező kitelepítését rendelte el Florida partvidékén (Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich)

Ron DeSantis kormányzó csütörtök reggeli tájékoztatóján elmondta, hogy a vihar idején is több helyen kellett emberélet védelmében mentőegységnek beavatkozniuk. A kormányzó elmondta, hogy a vihar által érintett tengeri hidak stabilitását a szakemberek ellenőrzik, és amennyiben nem észlelnek károsodást, újranyitják azokat a forgalom előtt.

A helyreállításhoz kapcsolódóan a kárt szenvedett vállalkozásoknak gyorshitelt biztosítanak alacsony kamattal, hogy mielőbb folytatni tudják tevékenységüket.

A Georgia államból érkező Max Watts szállodájának parkolójába megy a trélerét megnézni a floridai Tampában 2024. október 9-én. Az autómentő vállalatnak dolgozó Watts és kollégái a szállodában várják ki a Milton hurrikán elvonulását, hogy utána segíthessenek a károk felszámolásában (Fotó: MTI/AP/Julio Cortez)

A vihart megelőző napokban több millió embert utasítottak arra, hogy hagyják el otthonukat a várható tengerár miatt. A vihar miatt megemelkedő tenger elöntéssel fenyegette a partvidéki településeket. A floridai hatóságok a nemzeti gárda közel tízezer tagját mozgósították, hogy szükség esetén részt vegyenek az emberek mentésében is. Több mint 20 szövetségi állam adott segítséget.

A Milton hurrikánt komoly esőzések kísérték, több helyütt, így Tampa körzetében is 300 millimétert meghaladó eső hullott, aminek nyomán a város számos utcája víz alá került. Florida más helyein villámáradások és árvizek alakultak ki. Csütörtökön a reggeli órákban tucatnyi helyen volt érvényben figyelmeztetés villámárvizek veszélye miatt.

A hurrikánhoz kapcsolódóan számos helyen alakult ki forgószél, azaz tornádó szerdán és csütörtökön. A tornádók miatt több lakóépület is megsemmisült elsősorban Florida déli és keleti részén.

A Milton hurrikán szerdán a késő esti órákban érte el Florida nyugati partvidékét, a középpontja Tampa nagyvárostól délre, Sarasota közelében vonult kelet felé 3-as erősségű viharként, óránként 150 kilométeres sebességet meghaladó széllökésekkel. A viharzóna az éjszakai órákban 1-es fokozatú hurrikánná csillapodott, és csütörtökön a hajnali órákban keleti irányban elhagyta a floridai partokat.

Florida nyugati partvidékét legutóbb két hete érte el hurrikán. A Helene hurrikán szintén súlyos károkat okozott. Akkor a viharzóna észak felé vonult több államban is pusztító árvizekkel, összesen több mint 230 emberéletet követelve. Észak-Karolina államban változatlanul kutatnak áldozatok után.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek