KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.21.

Hirtelen rokkant lett egy ukrán megye összes ügyésze

Az ukrajnai korrupció még mindig tud újat mutatni...

Az ukrán főügyészség vizsgálatot indított több mint ötven ügyésszel szemben, akiket azzal vádolnak, hogy mozgássérültséget igazoló dokumentumok vásároltak annak érdekében, hogy elkerüljék a kötelező katonai szolgálatot - jelentette a helyi sajtó.

Hirtelen rokkant lett egy ukrán megye összes ügyésze

Sajtóbeszámolók szerint a korrupciós botrányban Helmeckij megye összes ügyésze érintett, akik nem csak a háború elkerülésesre, hanem a mozgássérülteknek járó állami támogatások, valamint az emelt nyugdíj megszerzésére is felhasználták a hamis dokumentumokat. Sőt, sok esetben a házastársukat is rokkantnak könyvelték el, hogy még több pénzhez jussanak.

A botrányt kirobbantó oknyomozó hírportál beszámolója szerint az érintett ügyészek átlagosan 22 millió forintnak megfelelő fizetést vittek haza, ami több mint a duplája annak, amit rokkantsági igazolás nélkül kaptak volna. A lap úgy fogalmazott, hogy "Helmeckij megyében minél magasabb pozícióban van egy ügyész, annál rokkantabb."

A botrány kapcsán Andrij Kosztyin főügyész utasítást adott a belső vizsgálatra, és minden egyes megyei és kerületi ügyészség átvilágítására. 

Az ügy előzménye, hogy október elején Hmelnyickij megyében őrizetbe vették a mozgássérültség fokának megállapításáért felelős orvosi-szociális szakértői bizottság vezetőjét. A testületet vezető orvosnő, aki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pártjának színeiben a megyei önkormányzat képviselője volt, több ezer ukránt minősített sérültnek és ezzel katonai szolgálatra alkalmatlannak fizetség fejében.

Házkutatások során több mint ötmillió eurónak megfelelő összeget foglaltak le nála a hatóságok, további milliós összegeket pedig külföldi bankszámlákon találtak meg. Az orvosnő fia a regionális nyugdíjalapot vezette, amely a különnyugdíjak megállapításáért volt felelős.

A vizsgálat azonban nemcsak Hmelnyickij megye ügyészségére, hanem más ukrán térségek vádhatóságaira is kiterjed.

A két és fél éve tartó háború során Ukrajnában több korrupciós botrány napvilágra került, ezekben nem utolsósorban a hadsereg tagjai is érintettek voltak. Ukrajnában a hadiállapot kihirdetése óta a 18-60 éves, katonaköteles korú férfiaknak csak kivételes esetekben engedélyezik, hogy elhagyják az ország területét. Azonban a mozgássérültek, illetve egyedülálló ápolóik korlátozás nélkül szabadon kiutazhatnak.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek