Néhány ezer embert sikerült összeverbuválnia Magyar Péternek

POLITIK
KÜLFÖLD

Szerző P. E.

Létrehozva: 2024.10.23. 20:00

Hasfájásra panaszkodott a 14 éves diáklány: 2 héttel később már halott volt

A szülei azt hitték, az iskolában szedett össze valamit és egy nap alatt jobban lesz.

Egy fitt iskolás lány mindössze két héttel azután halt meg, hogy először panaszkodott hasfájásra. Maisie Almond, akit szülei az egészség példaképének neveztek, a sürgősségire rohant, amikor a szeme hirtelen besárgult. 

Fotó: Just Giving

A 14 éves, világutazásról álmodozó lány szeptember 15-én hasfájással tért vissza jótékonysági bolti önkéntes munkájából. Miután a közelmúltban visszatért az iskolába az őszi tanévre, a családja eleinte úgy gondolta, hogy ez egy vírus lehet, ami miatt megy a hasa és hány, de egy nap alatt végigfut az emberen.

Azonban azon az éjszakán, miután manchesteri otthonában ismét hasfájásra ébredt, a tinédzser szeme is besárgult – ami májprobléma jele lehet. Szülei, Kathryn és Stuart a Tameside Kórház sürgősségi osztályára vitték vizsgálatra.

"Azt hittük, hogy ez csak egy pocakkór, ami körbejárja az iskolát, és egy szabadnap után jól lesz" - mondta Kathryn a Manchester Evening Newsnak (MEN).

Miután bevitték a kórházba, Maisie sárgasága súlyosbodott. Az orvosok különféle állapotokra, köztük hepatitisre is teszteltek, de minden eredmény negatív lett. Az orvosok számára hamar világossá vált, hogy Maisie heveny májelégtelenségben szenved, és a túléléshez transzplantációra van szüksége – emlékezett vissza édesanyja.

Maisie gyorsan a donorlista élére került, miután szeptember 27-én bekerült a Leedsi Általános Kórház Gyermekintenzív osztályára. Október 1-jén találtak egy donort, és este 23 óra körül vitték be a műtőbe. Maisie állapota azonban tovább romlott, és "túl gyenge" lett volna ahhoz, hogy alávesse magát a fárasztó, 12 órás eljárásnak, amelyhez szintén nagy mennyiségű vér kellett volna – mondta a családja. 

Október 2-án a hajnali órákban meghalt. A vezető tanácsadók azt mondták Maisie szüleinek, hogy sürgősen donormájra lett volna szüksége, és hogy ha egy nappal korábban megkapta volna, megváltoztathatta volna az eredményt.

Az akut májelégtelenség egy ritka állapot, amely akkor következik be, amikor a máj hirtelen leáll. Ez gyakran akkor fordul elő, amikor a máj gyorsan károsodik, gyakran olyan tényezők miatt, mint a vírusfertőzések, bizonyos gyógyszerek vagy a túlzott alkoholfogyasztás.

Maisie szülei szerint azonban a tinédzser „az egészség példaképe volt”.  "Nem volt mögöttes betegsége, teljesen fitt volt, és hetente négyszer járt edzőterembe" - mondták.

A szülők most egy adománygyűjtő oldalt indítottak, hogy felhívják a figyelmet a szervadományozásra és a véradásra.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek