Magyar Péter fontos embere a csoportos rablásért elítélt testőr

POLITIK
KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.17. 10:13

Egyre nagyobb problémát jelent a repülőtéri malária Európában

A bőröndökben megbúvó malária-szúnyogok veszélyére figyelmeztetnek a szakértők.

Az elmúlt években jelentősen megnőtt Európában az olyan maláriás megbetegedések száma, melyeket repülőgéppel behurcolt malária-szúnyogok okoztak, távol a természetes élőhelyüktől. A malária-fertőzés ezen különleges válfaját repülőtéri vagy poggyász-maláriának nevezik, és egy friss kutatás szerint egyre nagyobb problémát jelent az európai nemzetközi repülőtereken - írja a New York Post online kiadása. 

Egyre nagyobb problémát jelent a repülőtéri malária Európában

Egy átfogó elemzés szerint 2018 és 2022 között 133 poggyász-maláriás fertőzés történt Európában, ami a bejelentett esetek több mint egyharmada. A repülőgépekkel behurcolt szúnyogok okozta fertőzések közül 124 beteg gyógyult meg, kilenc pedig életét vesztette. A repülőtéri malária-fertőzések elsöprő többségét Franciaországból jelentették, szám szerint 52-őt. A sor második helyén Belgium áll 19 fertőzöttel, a harmadikon pedig Németország 9-el. A megbetegedések számát tekintve a párizsi Charles de Gaulle repülőtér számított a legfertőzöttebb légi kikötőnek.

A repülőtéri maláriával fertőzöttek közel fele az utazóközönség közül került ki, másik felük pedig a repülőtér közelében dolgozott, vagy annak közelében élt. A fertőzöttek leggyakrabban a harmincas éveik végén jártak, amikor megfertőződtek. A betegségben elhunytak pedig jellemzően az 50-es éveik végén jártak.

A kutatás szerzői azt javasolják a légitársaságoknak, hogy kövessék az Egészségügyi Világszervezet (WHO) fertőtlenítési protokolját, mely szerint a malária-szúnyogok ellen peszticid alapú vegyszereket kell bepermetezni az repülőgépek fedélzetét, beleértve a WC-t és a rakodóteret.

Emellett arra kérik az orvosokat, hogy a megmagyarázhatatlan magas lázzal küzdő betegek esetében mindig vegyék számításba a malária lehetőségét, még akkor is, ha nem utaztak olyan egzotikus országba, ahol elterjedt a malária-szúnyog.

A malária (régies nevén: váltóláz) az Anopheles nevű szúnyogfaj nőstény egyedei által terjesztett paraziták által kiváltott betegség. A világon népbetegségnek számít, főleg a trópusi vidékeken fordul elő. A malária tünetei közé tartozik a láz, remegés, hidegrázás, fejfájás, izomfájdalmak, hányinger, hányás, hasmenés és kimerültség.

A malária hatékonyan kezelhető, ha idejében diagnosztizálják. Ha a betegséget nem kezelik azonnal, sárgasághoz, vérszegénységhez, veseelégtelenséghez, görcsrohamokhoz, mentális zavartsághoz, kómához és halálhoz vezethet.

Az Egészségügyi Világszervezet által tavaly novemberben közzétett 2023-as malária jelentésben a maláriát „kezelhető és megelőzhető betegségként” határozza meg. 2022-ben 249 millió maláriás megbetegedést mutattak ki a világon, és 608 ezren haltak meg miatta. Az 5 év alatti gyermekek és a várandós nők a betegség által leginkább veszélyeztetett csoportok.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek