KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.16. 18:53

Az EU betartja a szankciókat: 5 pár kopott nadrágot foglaltak le Oroszországtól

Az illegális árut most Ukrajnába küldik katonai segélyként.

Az Oroszország ellen bevezetett uniós szankciók alapján öt pár használt nadrágot foglaltak a litván vámosok egy Kalinyingrádból Moszkvába tartó személyvonaton - jelentette a belügyminisztérium közleményére hivatkozva a Kaunas Diena litván napilap online kiadása.

Az EU betartja a szankciókat: 5 pár kopott nadrágot foglaltak le Oroszországtól

A Kaunasi Területi Vámhivatal és a Vámbűnügyi Szolgálat közös közleménye szerint a postai küldeménynek "álcázott" illegális árut október 2-án fedezeték fel egy Litvánia területén áthaladó vonaton. Az állami ügynökségek álláspontja szerint a ruhadarabok azért esnek az Európai Unió Oroszországgal szembeni korlátozóintézkedései alá, mert kifejezetten álcázásra tervezték őket, tehát katonai felszerelésnek minősülnek.

„Úgy véljük, hogy az terepszínű nadrágokat az Orosz Föderáció katonai erőinek szánták az Ukrajna elleni háborúban. Összesen 5 egység terepszínű nadrágot foglaltunk le"

- olvasható a litván vámosok közleményében, amiből az is kiderül, hogy az elkobzott árut "katonai segélyként" Ukrajnába küldik Litvániából. 

Kalinyingrád a NATO és az Európai Unió tagállamaival, Litvániával és Lengyelországgal határos, és a legtöbb áru tekintetében a Litvánián keresztül vezető vasútra és közútra támaszkodik. Nem sokkal az ukrajnai konfliktus kirobbanása után Vilnius bejelentette, hogy blokkolja az EU-szankciók hatálya alá tartozó áruk tranzitját a területén. A tiltott áruk közé tartozik többek közt a beton, a fa, az alkohol és az alkoholalapú ipari vegyi anyagok. 

Anton Alikhanov kalinyingrádi kormányzó korábban az exklávé „megfojtására” tett kísérletnek nevezte Litvánia árutilalmát. A politikus szerint a Kalinyingrád és Oroszország többi része között áthaladó áruk 20-40 százaléka korlátozások hatálya alá tartoznak, beleértve a cementet, fémeket és más fontos építőanyagokat.

A nadrágok lefoglalása kapcsán fontos elmondani, hogy az orosz-ukrán háború kirobbanása óta az Európai Unió 14 szankciós csomagot fogadott el Moszkva ellen. Ezek részeként többek közt betiltották a "szépségápolási vagy sminkkészítmények", "borotválkozási készítmények, beleértve a borotválkozás előtti és utáni borotválkozási termékeket, személyi dezodorokat", valamint a szappan és a WC-papír exportját és importját. 

Az Európai Parlamenta z EU-tagállamokkal egyeztetett irányelvet fogadott el az uniós szankciók megsértésének és kijátszásának büntethetővé tételéről.

Az új jogszabály a fogalmakat egységesen határozza meg a jogsértésekre vonatkozóan, ideértve a pénzeszközök befagyasztásának elmulasztását, az utazási tilalmak vagy fegyverembargók be nem tartását, a szankciók hatálya alá tartozó személyeknek történő pénzátutalást, illetve a szankciók hatálya alá tartozó országok állami tulajdonú szervezeteivel való üzletkötést. A szankciókat sértő pénzügyi szolgáltatások vagy jogi tanácsadási szolgáltatások nyújtása szintén büntetendő cselekmény lesz.

A jogszabály meghatározza a szankciók kijátszását is, és biztosítja, hogy ez is büntetendő cselekmény lesz. A törvény meghatározza, hogy a humanitárius segítségnyújtás vagy az alapvető emberi szükségletek támogatása nem számít a szankciók megsértésének.

Az irányelv biztosítja, továbbá, hogy a szankciók megsértése és kijátszása visszatartó erejű büntetést vonjon maga után azáltal, hogy valamennyi tagállamban legfeljebb öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtott bűncselekménnyé nyilvánítja őket. A szankciókat megsértő vagy kijátszó vállalatok esetében a bíráknak lehetőséget kell biztosítani arra, hogy visszatartó erejű bírságokat szabjanak ki.

Jelenleg a különböző büntetések ahhoz a gyakorlathoz vezetett, hogy a leggyengébb végrehajtással rendelkező tagállamokat válasszák tevékenységük helyének a szankciók megkerülését tervező elkövetők. Az új jogszabály a bírák számára a jogsértők megbüntetésére szolgáló eszközök széles választékát biztosítja.

Az uniós szankciók pénzeszközök befagyasztásából, utazási tilalomból, fegyverembargóból és az üzleti szektorokra vonatkozó korlátozásokból állhatnak. Bár a szankciókat uniós szinten fogadják el, a végrehajtás a tagállamokon múlik, amelyek eltérően üldözik a szankciók megsértését és szabják ki a kapcsolódó büntetéseket.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek