Létrehozva: 2024.10.14. 20:00

Megdöbbentő felfedezés: autóméretű rovarra bukkantak a tudósok

Ettől még a szakemberek szája is tátva maradt.

A tudósok felfedeztek egy autóméretű megamillipédát, amely körülbelül 340 millió évvel ezelőtt élhetett a Földön. Évszázadokig tartó titkolózás után két jól megőrzött fosszíliának köszönhetően feltárult az Arthropleura arca.

tudós
Ez még a tudósokat is megdöbbentette Fotó: Pixabay

Az ízeltlábú a feltételezések szerint 346 és millió és 290 millió évvel ezelőtt, a késő paleozoikum idején az egyenlítőhöz közeli erdőkben élt. Az Arthopleura akár 8,5 láb (259 centiméter) hosszúra is megnőhetett, és több mint 45 kg-ot nyomhatott, létezésük pedig évtizedek óta zavarba ejtette a paleontológusokat.

Az élőlény hasonló tulajdonságokkal rendelkezett, mint egy százlábú, de mivel a szakértők még soha nem látták a fejét, nem tudták megállapítani, hogy milyen rokonságban áll a modern ízeltlábúakkal. Most azonban feltárták a fejet, amelynek kerek szerkezetét két rövid, harang alakú csáp díszíti.

Az új kutatások szerint két kiálló szeme is van, mint a rákoknak, és egy kis szája, levelek és fakérgek felszívásához. Más ízeltlábúakhoz hasonlóan valószínűleg növényekkel táplálkozott, és a fején lévő nyíláson keresztül dobta le a külső vázát.

A megkövesedett exoskeletonok nyomokat hagytak az élőlény fejének méretére vonatkozóan, de nem utalnak az arcszerkezetére. Most azonban, hogy több fiatalkori fosszíliát találtak, a szakértők végre tanulmányozhatták a fejet, és többet megtudhattak a lényről.

Felfedeztük, hogy egy ezerlábú teste van, de a feje egy százlábúé

- magyarázta Mickael Lheritier, a tanulmány egyik társszerzője.

A kutatók fejlett CT-szkennelési technikákat alkalmaztak a fej modellezésére, miközben a kövületeket is megvizsgálták. Az ősmaradványokat az 1980-as években egy francia szénmezőben találták, amelyek még akkor is egy kőzetbe voltak beágyazódva.

A szkennelések lehetővé tették a csapat számára, hogy megvizsgálják a rejtett részleteket anélkül, hogy kárt okoztak volna az ősi fosszíliákban. Annak ellenére, hogy a kövületek mindössze két hüvelyk (5 centiméter) hosszúak, a kutatók úgy vélik, hogy meg tudják mondani, milyen volt az Arthropleura - írja a Metro.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek