KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.03. 14:13

Átadták a világ legnagyobb Jézus-szobrát!

Az új rekorder-alkotás 61 méter magas!

Szerző Ripost

Felavatták a világ legnagyobb kitárt karú Jézust ábrázoló szobrát a muszlim többségű Indonéziában. A Szumátra szigetén található Toba-tó mellett felállított műalkotás magassága meghaladja a 61 métert, tehát csaknem 20 méterrel nagyobb, mint a Rio de Janeiróban található világhírű Megváltó Krisztus szobor - írja a Jakarta Post angol nyelvű indonéz hírportál.

Átadták a világ legnagyobb Jézus-szobrát!

Az új világrekorder Jézus-szobrot vallási elöljárók: az Indonéz Püspöki Konferencia elnöke és a kapucinusok érseke, valamint helyi tisztségviselők adták át szeptember 19-én. A műalkotás a Sibeabea-hegy csúcsán kapott helyet, ami a Toba-tó egyik félszigetén található. Az emlékmű tetejére egy kilátót építettek, ahonnét a látogatók megtekinthetik a Toba-tó hatalmas kék vizét, amely Délkelet-Ázsia egyik legnagyobb tava, és az egyik legmélyebb a világon.

"A szobor 8 méteres talapzata az iránytű nyolc pontját jelképezi, míg a szobor 61 méteres magassága azt a keresztény meggyőződést, hogy Isten hat nap alatt teremtette a Földet, majd egy napig pihent"

- fogalmazott az átadóünnepségen Kornelius Sipayung kapucinus érsek, hozzátéve, hogy a szobor arra emlékeztet minket, hogy Isten jelen volt a világban.

Sajtóbeszámolók szerint a szobor 5 milliárd indonéz rúpiába, azaz átszámítva durván 120 millió forintba került, amit teljes egészében adományokból finanszíroztak. 

A szobor miniatűr mását megáldotta Ferenc pápa, amikor a Délkelet-Ázsia és Óceánia országait érintő körútja során Indonéziába járt szeptember elején. A katolikus egyházfő emellett aláírt egy imatálcát is, amit beleépítettek a szobor talapzatába. 

A Jakarta Post beszámolója szerint a Jézus-szobor fontos zarándokhellyé válhat Észak-Szumátrában, ahol a 15 milliós lakosság csaknem egyharmada keresztény. Indonézia egyébként a világ legnépesebb muszlim országa több mint 240 millió muzulmán vallású lakosával. Bár a katolikusok az ország lakosságának csak 3 százalékát teszik ki, a szigetországban él a Fülöp-szigetek és Kína után a harmadik legnagyobb keresztény közösség Ázsiában. 

Mielőtt az indonéziai Jézus-szobrot átadtak, a bolíviai Cristo de la Concordia (A Béke Krisztusa) szobor számított a legmagasabbnak, a maga 34,2 méterével. Az alkotást 1987 nyarán kezdték el építeni, és 1994 novemberében fejezték be.

Európa legnagyobb Jézus-szobra a lengyelországi Świebodzin településen található. A Krisztus király névre keresztelt alkotás 33 méteres magas, ami azt jelenti, ha figyelmen kívül hagyjuk a talapzatot és a koronát, három méterrel magasabb a hasonló, Rio de Janeiróban álló a Megváltó Krisztus szobra című alkotásnál. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek