Politikai merénylet? Agyonlőttek egy jobboldali polgármestert Ausztriában

KÜLFÖLD
KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.28. 12:44

Politikai merénylet? Agyonlőttek egy jobboldali polgármestert Ausztriában

A feltételezett elkövetőt a terrorelhárítás is keresi.

Az osztrák rendőrség hajtóvadászatot indított  egy fegyveres férfi ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy agyonlőtte a Felső-Ausztriában található Kirchberg ob der Donau település polgármesterét - jelentette a Kronen Zeitung osztrák napilap online kiadása. 

Politikai merénylet? Agyonlőttek egy jobboldali polgármestert Ausztriában

A gyilkosság hétfő reggel történt Kirchberg és a szomszédos Altenfelden település között félúton egy mezőn, 500 méterre a legközelebbi autóúttól. A hatóságokat a környéken élők riasztották, miután lövésekre lettek figyelmesek. 

A helyszínre érkező rendőrök egy holttestet találtak a derékig érő fűben. Az áldozatot Franz Hofer néven azonosítottak, aki Kirchberg ob der Donau 16 éve regnáló néppárti (ÖVP) polgármestere. A politikust legutóbb 80 százalékos támogatottság mellett választották újra. 

A rendőrség tájékoztatása szerint a gyilkosság elkövetője vadász, aki a legálisan tartott lőfegyverével végezte ki az áldozatát, majd elmenekült a helyszínről. Az eddig feltárt bizonyítékok alapján nem baleset, hanem előre eltervezett gyilkosság történt.

A feltételezett elkövetőt nagy erőkkel keresi a rendőrség, valamint a szövetségi belügyminisztérium alá tartozó terrorelhárítás (EKO Cobra). A férfi felkutatására helikoptereket és páncélozott járműveket is bevetettek. A lakosságot arra szólították fel, hogy ne próbálják megközelíteni a férfit, mert veszélyes, és továbbra is fegyvere lehet.

A rendőrség azt közölte, hogy a merénylő indítékai egyelőre ismeretlenek, meg nem erősített források ugyanakkor arról számoltak be, hogy vadászengedélyek körüli vita áll a gyilkosság hátterében. 

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) hétfő délelőtt egy rövid közleményben megerősítette, hogy a párt politikusa vesztette életet a merényletben. Thomas Stelzer, Felső-Ausztria néppárti kormányzója azt közölte, hogy a merénylet híre „megdöbbentette és mélyen érintette”. 

A politikus halála a helyieket is sokkolta, elmondásuk szerint nem voltak ellenségei vagy rosszakarói. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek