Magyar Péter közvetlen munkatársa és barátja volt a cigarettacsempész

INSIDER
KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.15. 13:14

A szaúdi herceg lezúzta Donald Trump egykori jachtját

A hajó szó szerint letarolta a kikötőt.

Szerző Ripost

Belehajtott egy hullámtörőbe és súlyos sérüléseket szenvedett Al-Waleed bin Talal szaúdi koronaherceg szuperjachtja - írja a New York Post amerikai napilap. A 70 millió font, vagyis csaknem 35 milliárd forint értékű hajó korábban Donald Trump tulajdonában állt, és az 1983-as "Soha ne mondd, hogy soha" című James Bond-filmben is felbukkant.

A szaúdi herceg lezúzta Donald Trump egykori jachtját

Sajtóbeszámolók szerint a baleset pénteken délután történt a tunéziai Bizerte kikötőjében. Az incidens körülményeit egyelőre még vizsgálják a hatóságok, a helyszínen készült felvételek alapján azonban annyi biztosan állítható, hogy a Kingdom 5-KR nevű jacht orral nekiment a dokknak, melynek következtében a hajótest teljesen átszakadt. 

Szemtanúk elmondása szerint a jacht túl nagy sebességgel hajtott be a kikötőbe, és nem tudott idejében megállni. Szakértők szerint a hajó fél évre biztosan használhatatlanná vált, a javítási költsége pedig elérheti az egymillió dollárt.

A nyilvánosan elérhető adatok szerint a jacht 85 méter hosszú, 5 emeletes, 11 lakosztály található rajta, és egyszerre 22 vendéget képes befogadni. A fedélzeten helyet kapott egy úszómedence, könyvtár, diszkó, moziterem, fodrászszalon és egy kórház - műtővel kiegészítve. A hajó maximális sebessége 20 tengeri csomó, azaz átszámítva 37 km/h. 

A balesetező jachtot 1980-ban építtette a Benetti nevű olasz hajóvállalat, majd ugyanebben az évben eladták 100 millió dollárért Adnan Khashoggi szaúdi fegyverkereskedőnek. Amikor a hajót vízre rakták, a világ legnagyobb jachtjának számított, ma már viszont csak a 106. helyen áll ebben a ragsorban. 

Miután a hajó 1983-ban felbukkant egy James Bond-filmben, egyfajta pop-kulturális ikonná vált. A Queen rockegyüttes még egy dalt is írt róla "Khashoggi's Ship" címmel. 

Donald Trump és első felesége, Ivana Trump a jacht fedélzetén

A hajó első tulajdonosváltása 1988-ban történt, amikor megvette a brunei szultán, aki szinte azonnal továbbadta Donald Trumpnak. Az akkori ingatlanmogul "Trump Princess" névre keresztelte a jachtot,  Atlantic City kikötőjében parkoltatta, és fényűző partikat tartott a fedélzetén. Trump 1991-ben adta el a jachtot a jelenlegi tulajdonosának, Al-Waleed bin Talal szaúdi hercegnek. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek