"Börtönbe juttatlak" - Magyar Péter megfenyegette volt barátnőjét

INSIDER
KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.11. 15:39
Módosítva: 2024.10.11. 15:48

A Boris-ciklon eltüntette Horvátország legnépszerűbb strandját

Szakértők az éghajlatváltozást hibáztatják a történtekért.

Az Adriai-tenger elnyelte Horvátország egyik legismertebb homokos tengerpartját, a Brac szigetén található "Aranyszarv" strandot - jelentette a Morski című horvát hírportál. A lap beszámolója szerint a terepviszonyokat az elmúlt időszakban tapasztalt heves esőzések és érős széllökések rendezték át. 

Elnyelte a tenger Horvátország legnépszerűbb strandját

Az Aranyszarv (eredeti nevén Zlatni Rat) Horvátország egyik leghíresebb és legtöbbet fotózott strandja, amely Brac sziget déli részén, Bol város közelében található. A strand annak köszönheti népszerűségét, hogy a szarvalakban benyúlik a tengerbe, és szép, sárga homokos plázs, és a csodaszép türkizkék tengervíz jellemzi. A part mentén sekély a víz, a tenger pedig lassan mélyül. A természetvédelmi területen található strandra a világ minden tájáról  járnak szörfösök és kite-szörfösök a gyakori és megfelelő erősségű szél miatt.

Az Aranyszarv-strand a szél, a hullámzás és a különféle irányból érkező tengeri áramlások hatására folyamatosan változtatja az alakját. A kiemelkedő csúcsa néha balra, néha jobbra dől, most azonban olyasmi történt, ami a helyiek elmondása szerint még sosem: 

"A félsziget alakú földrajzi képződményt elnyelte a tenger."

Az Aranyszar-tengerpart teljes pompájában

Szakértők szerint a strand eltűnéséért a Boris névre keresztelt ciklon tehető felelősé, ami rendkívül heves esőzéssel és széllökésekkel csapott le a dalmát tengerpartra. (A Boris ciklon volt felelős a közép-európai árvizekért is szeptemberben).

„Ez nagyon megijeszt. Még soha nem tapasztaltam ehhez hasonlót. Az éghajlatváltozás itt is érezteti a hatását, és sajnos ez az új normális”

- fogalmazott a helyi sajtónak egy, az Aranyszarv-strand közelében élő horvát nő. 

A helyiek most abban reménykednek, hogy hamarosan ellenkező irányból kezd fújni a szél, és a tengeri áramlatok is visszatérnek a normális kerékvágásba, ami lehetővé tenné, hogy a homokos tengerpart újra kiemelkedjen a vízből.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek