A hatóságok felkészültek az árvíz elleni védekezésre

INSIDER
KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.04.

Villám csapott Róma egyik legjelentősebb műemlékébe, súlyosak a károk

Brutális vihar csapott le az olasz fóvárosra.

Szerző Ripost

Súlyosan megrongálódott Róma egyik legjelentősebb ókori műemléke, a Constantinus diadalív, miután villám csapott a közel 2000 éves építménybe - jelentette az Associated Press (AP) amerikai hírügynökség. 

Villám csapott Róma egyik legjelentősebb műemlékébe, súlyosak a károk

Sajtóbeszámolók szerint több hónapon át tartó forró és száraz időjárás után heves vihar csapott le Rómára kedd délután. Ekkor csapott villám a Constantinus diadalívbe, amiből darabok törtek le. A vihar során egy állványzat is összedőlt a Circus Maximus nevű ókori aréna romjainál, de ez nem okozott károkat a műemlékben.

A Colosseum Régészeti Park arról adott tájékoztatást, hogy az ügynökség munkatársai a vihar elvonulta után azonnal összegyűjtötték és biztonságos helyre szállították a diadalívről letört márványdarabokat. "A kárfelmérés és az elemzés már megkezdődött" - közölt az ügynökség, hozzátéve, hogy a boltíven két napja karbantartási munkálatok kezdődtek, amihez most hozzáadták a vihar okozta károk helyreállítását is.

A Constantinus diadalívet Nagy Konstantin császár trónra lépésének tizedik évfordulójára, és Maxentius felett aratott győzelmének emlékére építették 315-ben. A diadalív a legnagyobb ilyen jellegű építmény Rómában: magassága eléri a 21, szélessége pedig a 26 métert. Díszítéséhez nagyrészt korábbi emlékművekről származó domborműveket és épületelemeket használtak fel. Konstantin volt az első római császár, aki áttért a keresztény hitre.

A Rómára lecsapott vihar egyébként jelentős károkat okozott az olasz fővárosban. Kevesebb mint egy óra alatt 60 milliméternyi csapadék hullott a belvárosra, ami megfelel egy átlagos őszi hónap teljes csapadékmennyiségének. Több helyen villámáradások alakultak ki, a heves széllökések pedig fákat csavartak ki.

„Egyre nyilvánvalóbb, hogy az éghajlatváltozás kérdése és életünkre gyakorolt ​​hatása mindenki számára elkerülhetetlen” 

– fogalmazott a károk kapcsán tartott sajtótájékoztatóján Roberto Gualtieri római polgármester.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek