Vatikáni mintára új iszlám állam jöhet létre Európában

KÜLFÖLD
KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.23. 17:54
Módosítva: 2024.09.23. 17:55

Vatikáni mintára új iszlám állam jöhet létre Európában

Az országnak lenne saját közigazgatása, útlevele és határa.

Szerző Ripost

Edi Rama albán miniszterelnök az ENSZ hétvégi közgyűlésén bejelentette, hogy vatikáni mintára létrehoznának egy iszlám mikroállamot a "bektási" muszlim rend számára Albánia fővárosában, Tiranában. Az új országról még nem sok részletet árult el a kormányfő, de azt már tudni lehet, hogy a "Bektási Rend Szuverén Állama" nevet fogja viselni - írja a helyi sajtó

Vatikáni mintára új iszlám állam jöhet létre Európában

Ha minden a tervek szerint alakul, a muszlim mikroállam a világ legkisebb országa lesz, mindössze egynegyede Vatikánváros méretének. Az új ország Tirana keleti felében, egy 10 hektáros területen kapna helyet, ahol jelenleg a Bektasi Patriarchátus központja működik. 

Az országnak lenne saját közigazgatása, útlevele és határa is, ugyanakkor nem lennének az albán jogrendtől eltérő életmódbeli korlátozások. Szabadon lehetne például alkoholt fogyasztani, és a nőkre sem vonatkoznának öltözködésbeli szabályok. Az ország államfője Baba Mondi, bektási muszlim rend vallási vezetője lenne. Elmondása szerint a leendő államot "szeretettel és kedvességgel" kívánja majd irányítani.

Edi Rama szerint példaként szolgálhat egy nyíltan mérsékelt iszlám állam, amivel előre lehetne mozdítani a vallási toleranciát Albániában. „Ne hagyjuk, hogy a muszlimokkal kapcsolatos sztereotípiák határozzák meg, kik is a muszlimok” – fogalmazott.

A bektásik a síita szúfi rend követői, amelyet a 13. században alapítottak Törökországban, és a hadsereg elit katonai egységének, a janicsároknak volt a rendje. A szúfik nem érvényesítik a vallás szigorúbb előírásit, ezért az iszlám egyik legliberálisabb ágaként tartják számon.

Mivel a török vezetés évszázadokon keresztül módszeresen elnyomta a rendet, annak területe a mai Albániára, Koszovóra és Észak-Macedóniára korlátozódott. A rendet először a 17. században, II. Mahmud oszmán szultán tiltotta be, majd 1925-ben a Török Köztársaság alapító atyja, Mustafa Kemal Atatürk. Ezt követően a rend központja Tiranába került.

 

Úgy tudni, hogy egy jogi szakértőkből álló csapat, beleértve nemzetközi jogászokat is, már dolgozik azon a törvényjavaslaton, amely meghatározná az új állam státuszát. Ezt az albán parlamentnek kell majd elfogadnia kétharmados többséggel. Az azonban egyelőre még kérdéses, hogy melyik ország ismeri majd el a bektásik szuverenitását.

Baba Mondi vallási vezető reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok és más nyugati nagyhatalmak elismerik majd az állama függetlenségét. „Megérdemlünk egy saját államot” – fogalmazott.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek