Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.17.

Üzleti utat hazudtak, majd a Maldív-szigeteken nyaraltak az ukrán képviselők

A luxusvakációról egy beszédes videó is kiszivárgott.

Óriási botrány robbant ki Ukrajnában, miután széles körben elterjedt egy videó arról, ahogy Dnyipro város kormánypárti képviselői a Maldív-szigeteken vakációznak augusztus elején. Ukrán sajtóbeszámolók szerint a felvételen szereplő politikusok azzal indokkal hagyták el Ukrajnát a szóban forgó időszakban, hogy külföldi befektetőket szereznek Dnyipro lebombázott infrastruktúrájának újjáépítéséhez.

Üzleti útra indultak, maldív-szigeteki luxusszállodában kötöttek ki az ukrán politikusok

A politikusokról készült botrányos videót egy ukrán blogger hozta nyilvánosságra a közösségi oldalán. Elmondása szerint a felvételen Szergej Pusztovij és Jevgenyij Krivosejev dnyiprói önkormányzati képviselők, valamint feleségeik és barátnőik láthatók, ahogy a Vakkaru nevű luxusszállodában múlatják az időt a tengerparton. Itt a legolcsóbb "bungaló" 1,5 millió forintba kerül éjszakánkén. A felvételt megszellőztető blogger arról is beszámolt, hogy a politikusok és feleségeik által viselt luxusórák és ékszerek összértéke 300 ezer dollár, azaz átszámítva durván 105 millió forint. 

Sajtóhírek szerint a Maldív-szigeteket mulatozó politikusokat szinte biztosan megfosztják a mandátumuktól, de az is elképzelhető, hogy bíróság elé állítják őket. A botrányba ráadásul Borisz Filatov dnyiprói polgármester is belebukhat, mivel a képviselők Ukrajnából történő kilépését ő engedélyezte azzal az indoklással, hogy külföldi befektetőket szereznek a város újjáépítéséhez.

A botrány kapcsán fontos elmondani, hogy ilyen és ehhez hasonló esetek miatt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2023 elején rendeleti úton betiltotta, hogy a köztisztviselők külfölre utazzanak nyaralni a hadiállapot alatt. Jelenleg a parlamenti és az önkormányzati képviselők, az ügyészek, a bírók, valamint más tisztviselők csakis szolgálati utazás céljából léphetik át az államhatárt. Engedélyezett számukra a külföldi utazás tárgyalások, gyógykezelés, valamint kiskorú gyermekek ellátása céljából, de nyaralni nem mehetek külföldre.

Az egyik leghíresebb "nyaralós incidens" Mikola Tiscsenkóhoz, a kormányzó Nép Szolgájának korábbi parlamenti frakcióvezető-helyetteséhez köthető, aki előbb Európában, majd Vietnámban és Thaiföldön múlatta az időt. Lebukás után a politikus azzal védekezett, hogy csupán üzleti úton járt, és a vietnámi és thaiföldi ukrán diaszpóra képviselőivel találkozott, később azonban lemondott a mandátumáról.

Ugyancsak belebukott a vakációzásba Olekszij Szimonenko főügyész-helyettes. Ő a családjával együtt a spanyolországi Marbellában köszöntötte az új esztendőt, ami úgy derült ki, hogy a felesége fotót töltött fel a pihenésükről a közösségi médiába. Súlyosbította a helyzetet, hogy Olekszij Szimonenko társasággal utazott, egy lvivi üzletemberrel és egy megyei tanácstaggal együtt hagyták el az országot.

Julija Timosenko egykori miniszterelnököt és férjét pedig az Egyesült Arab Emirátusokban kapták lencsevégre még tavaly télen. A „gázhercegnőként” elhíresült politikus állítólag a Kempinski luxushotelben szállt meg Dubajban.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek