KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.26.

Újabb korrupciós botrányba keveredett Ursula von der Leyen

Napi ezer eurót fizet tanácsokért...

Kevesebb mint két hónappal azután, hogy az Európai Unió Bírósága elmarasztalta a vakcina-botránya miatt, Ursula von der Leyen újabb korrupció-gyanús ügybe keveredett. A Poltico hírportál beszámolója szerint az Európai Bizottság elnöke ezúttal egy brutálisan túlárazott tanácsadói szerződést kötött egy egyetemi tanárral, akinek a szakterületétől teljesen eltérő témában kell majd segítenie a német politikus munkáját.

Újabb korrupciós botrányba keveredett Ursula von der Leyen

A Poltico által idézett dokumentumok szerint von der Leyen egy középkori történelemmel foglalkozó egyetemi tanárt, Peter Strohschneidert bízott meg azzal, hogy segítsen neki elkészíteni az Európai Unió mezőgazdaságának jövőjéről szóló jelentést. A Európai Bizottság nem kevesebb, mint 150 ezer eurót (59,3 millió forint) különítettek el a tanár kifizetésére, ami azt jelenti, hogy napi közel 1000 eurót fog keresni a 154 napos megbízása alatt. Ez pedig azért problémás, mert a tanár bérezése 64 százalékkal nagyobb lesz, mint amit a különleges tanácsadók maximum kaphatnak.

A Politico feltárta, hogy az Európai Uniónál jellemző fizetések esetében a Strohschneidernek fizetett napidíj egy bizottsági főigazgatói fizetésnek felel meg. Ugyanakkor az Európai Bizottságnál a bérezési irányelvek számos kivételt is tartalmaznak, így összességében nem szabályellenes, hogy a különleges tanácsadóknak az uniós tisztviselők legmagasabb bérét fizessék ki.

Az International Science Councilon található adatlapja szerint egyébként Peter Strohschneidert kutatási területe leginkább a német középkori és premodern kultúra és irodalom, valamint az akadémiai kutatáspolitika. Hogy ezt a tudását pontosan hogyan fogja kamatoztatni a mezőgazdaság jövőjének ügyében, azt nem tudni.

Érdekesség, hogy Mario Draghi volt olasz miniszterelnök – aki szintén Ursula von der Leyen kérésére dolgozik különleges tanácsadóként a Bizottságban - egyáltalán nem kap fizetést a munkájáért. 

A botrányra reagálva az Európai Bizottság egyik szóvivője azt mondta a Politicónak, hogy valóban közel 150 ezer eurót különítettek el Strohschneider számára, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy mindezt kézhez is kapja a történelemtanár. A fizetésénél ugyanis az fog számítani, hogy hány napot dolgozott, az alapján kerül majd kifizetésre a különleges tanácsadó munkája.

Amióta az Európai Bizottság 2019-ben megkezdte jelenlegi hivatali idejét, az uniós biztosok körülbelül száz különleges tanácsadót bíztak meg hosszabb-rövidebb időre valamilyen feladattal. Josep Borrell külügyi és biztonságpolitikai főképviselő hatot, Margrethe Vestager digitalizációért felelős biztos hármat, Ursula von der Leyen pedig ötöt vett fel, köztük most Strohschneidert.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek