Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.17.

Több száz elefántot ölnek le Afrikában az éhínség miatt

Az állatok húsát élelmiszersegélyként fogják szétosztani.

Zimbabwe kormánya 200 elefánt leölésére adott engedélyt, hogy az állatók húsával az aszály miatt éhező embereket táplálhassák - írja a CNN. A hírportál beszámolója szerint az Afrika déli részén található országot az elmúlt évtizedek legpusztítóbb szárazsága sújtja, melynek következtében a 16 milliós lakosság közel felét éhínség fenyegeti. 

Több száz elefántot ölnek le Afrikában az éhínség miatt

"Mivel az ország lakosságának közel felét akut éhínség fenyegeti, célunk 200 elefánt levágása, hogy a húsukat élelmiszersegélyként oszthassuk szét. (...) Zimbabwe több elefánttal rendelkezik, mint amennyire szükség van, illetve több elefánt van, mint amit az erdőink elbírnak"

- fogalmazott a döntés kapcsán Sithembiso Nyoni, Zimbabwe környezetvédelmi minisztere. A tárcavezető hozzátette, hogy  az elefánthús főleg szárítva jutna el a rászoruló közösségekhez, hogy biztosítsák a fehérjeszükségletüket.

A nemzeti parkok főigazgatója azt közölte, hogy a levadászni kívánt állatokat olyan területekről fogják kiválasztani, ahol az utóbbi időben több elefánttámadás is történt. 

A világ második legnagyobb elefántpopulációja Zimbabwében található, körülbelül 84 ezer afrikai elefánt él az országban. Mivel az élelem- és vízhiány az elefántpopuláció is sújtja, az állatok gyakorta portyázni indulnak a számukra fenntartott nemzeti parkokból, és kerülnek konfliktusba helyi gazdákkal, lakosokkal. Helyi sajtóbeszámolók szerint szerint idén már 31-en haltak meg elefánttámadás következtében Zimbabwéban. 

Ahogy arra számítani lehetett, az elefántok lemészárlásának ötletén sokan felháborodtak. A zimbabwei Természeti Erőforrások Kormányzás Központjának vezetője azt mondta, hogy az elefántoknak joguk van élni, és a jövő generációinak is joguk van látni az elefántokat a természetes élőhelyükön.

Keith Lindsay természetvédelmi biológus szerint a kormányzati döntés hosszú távon „fenntarthatatlan keresletet” okozhat, és azt eredményezheti, hogy még több vadon élő állatot ölnek le a húsáért.

A Zimbabwe-i kormány döntése kapcsán fontos elmondani, hogy a múlt hónapban a szomszédos Namíbiában is 700 vadon élő állat, köztük elefántok leölését engedélyezték azért, hogy csillapítsák az élelmiszerhiányt. Az országban eddig 150 állatot lőttek ki, és összesen 56,7 tonna húst osztottak szét élelmiszersegélyként. Zimbabwében egyelőre még csak a papírmunkánál járnak, nem kezdték el a vadászatot.

Zimbabwe és Namíbia egyébként csak két ország a régióban, melyek az El Niño okozta súlyos szárazságtól szenvednek. Ez a természetes éghajlati jelenség az év eleje óta nagyon kevés csapadékot eredményezett a térségben, amit jelentősen súlyosbított az éghajlatváltozás.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek