Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.03.

Átnevezik az ukrán fizetőeszközt a túl oroszos hangzása miatt

Hamarosan végleg búcsút inthetünk a kopijkának.

Szerző Ripost

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) hétfőn kezdeményezte a kopijka váltópénz átnevezését a történelmi igazság helyreállítása, az orosz identitás eltörlése és a nemzeti hagyományok felelevenítése érdekében. Helyi sajtóbeszámolók szerint a fillér ukrán megfelelőjét "sahra" neveznék át, az első ilyen feliratú érméket pedig jövőre hoznák forgalomba.

Átnevezik az ukrán fizetőeszközt a túl oroszos hangzása miatt

„Az ukrán monetáris forgalom történetének kutatása után arra a vitathatatlan következtetésre jutottunk, hogy a váltópénzérme kopijka elnevezése valójában a moszkvai megszállás szimbóluma”

- fogalmazott Andrij Pisnij, az ukrán központi bank elnöke. Szerinte ideje helyreállítani az igazságot a monetáris rendszer számára is, megtisztítani a monetáris szuverenitást a Moszkvával való legkisebb rokonságtól is.

A kopejka eredetileg az Orosz Birodalom, majd a Szovjetunió fizetőeszköze volt. A neve az orosz "kopek", azaz a "lándzsa" szóból származik, ami arra vezethető vissza, hogy a 16. században megjelent első kopejka érméken egy lándzsás lovas volt látható. Kopejka érméket jelenleg Oroszországban, Fehéroroszországban, Ukrajnában és Grúziában is használnak. Valamint három orosz befolyás alatt álló szakadár államban: Abháziában, Dél-Oszétiában és Transznisztriában. 

Az NBU sajtószolgálata szerint a pénzérmék sah elnevezése ősi ukrán eredetű, melyet már a XVI–XVII. században is használták. Ez a név más nyelvi kultúrák számára ismeretlen, miközben széles körben használják a klasszikus ukrán irodalomban. Az 1917–1921-es ukrán forradalom során sah elnevezésű bankjegyeket vezettek be a pénzforgalomban, amelyet törvényi szinten rögzítettek. Ezért ennek a névnek az újjáélesztését Ukrajna történelmi és nyelvi hagyománya indokolja.

„A kopijka név moszkvai, birodalmi eredetű. A nagyszabású orosz agresszió körülményei között fontos és szükséges lépés a kopijka sahhal való felváltása, mert ma már csak az Ukrajnával ellenséges államokban maradt a kopijka forgalomban”

- magyarázta a NBU sajtószolgálata. 

A központi bank javaslatát természetesen még az ukrán parlamentnek is meg kell vitatnia és szavaznia, az új pénzeket verése csak ezt követően kezdődhet meg. Ha a törvényhozás is elfogadja a javaslatot, akkor az új sah érméket 1:1 arányban lehet majd becserélni a mostani kopijkákra, de a régi érméket nem fogják kivonni a forgalomból.

A javaslat kapcsán fontos elmondani, hogy a hrivnya annyira sokat vesztett az értékéből a háború kitörése óta, hogy a váltópénzét szinte egyáltalán nem használják a mindennapokban, így a kopijka átnevezése inkább szimbolikus. Jelenleg Ukrajnában csak 10 és 50 kobijkás érmék vannak forgalomban, az előbbi értéke kevesebb mint az 1 forint, az utóbbié pedig 4,3.

A 2014-es majdani forradalom után Ukrajna törvényt fogadott el a szovjet időszakhoz kötődő emlékművek eltávolításáról és a földrajzi nevek megváltoztatásáról. A hatóságok különösen aktívan harcolnak minden olyan emlék ellen, amely Oroszországgal és a Szovjetunióval kapcsolatos. Országszerte műemlékeket romboltak le, orosz írók, művészek, tudósok és utazók nevét viselő utcák nevét változtatták meg.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek