Létrehozva: 2024.09.28. 08:30

Ő az a magyar súlyemelő, aki megverte Hitlert

Zakáll István súlyemelő volt az egyetlen, akitől Hitler annyira félt, hogy találkozásuk után egy búzamezőben bujkált előle.

Hitler megszégyenítése: Steven Zakallként említi a Vancouver Sun 1940-ben megjelent számának egyike Zakáll (Stefan) Istvánt, azt a magyar súlyemelőt, aki 1927-ben futott össze Hitlerrel Schattendorfban. 

Hitler, Zakáll István, Vancouver Sun
A Vancouver Sun 1940-es lapszáma is írt Hitler megveréséről Fotó: Olvasói

Zakáll István a fasizmus növekvő veszélye miatt egy helyi honvédegylet tagjaként vett részt az osztrák történelem egyik súlyos incidensében. A falut eredetileg Somfalvaként mutatták a térképek és Magyarországhoz tartozott, ám az I. világháborút lezáró békeszerződés az Őrvidékkel együtt Ausztriához csatolta.

A faluban 1927. január 30-án két szervezet tagjai között fegyveres harc tört ki, melynek két ártatlan helyi esett áldozatul. A frontharcosok szövetsége soraiban ott volt az akkor 38 éves Adolf Hitler – írja a Daily Mail. Zakáll a fasiszták elleni csoportosulás tagjaként csöppent bele a konfliktusba és a falu határában össze is futott a központ felé trappoló Hitlerrel. Zakáll nem hordott fegyvert, ezért szíját lecsatolva verte el a későbbi birodalmi kancellárt. Hitler annyira megrémítette Zakáll ereje és fellépése, hogy az országút mellett húzódó búzamezőkbe futott, ott keresett menedéket.

Hitlert nem tudták megállítani

Zakállék csoportosulása nem tudta megállítani a fasiszták előretörését, így két évvel később a megerősödő Hitler elől menekülve több kitérő után Kanadába emigrált. Ott az országba lépve, menekült státuszért, illetve állampolgárságért folyamodva megkérdezték tőle, hajlandó lenne-e katonaként Kanadáért is harcolni. Zakáll igennel válaszolt, majd elmesélte a Hitlerrel való konfliktusát. Ezt a korabeli sajtó részletesen ismertette is, de a világháború utáni évtizedekben feledésbe merült a történet.

Ezt szedte most elő a korabeli lapok beszámolói alapján Zakáll újságíró unokája, Pamela, aki rokonsága felkutatása közben azonosította nagyapja történelmi tettét.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek