Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.16.

Fanatikus Ukrajna-párti merénylő akarta megölni Donald Trumpot

Sötét dolgok derültek ki a férfi múltjáról, aki sikertelen merényletkísérletet hajtott végre Trump ellen.

Az amerikai hatóságok vasárnap délután őrizetbe vették azt a férfit, aki a gyanú szerint merényletet kísérlet elkövetni Donald Trump republikánus elnökjelölt ellen. Minden jel arra mutat, hogy az 58 éves, Ryan Wesley Routh néven azonosított merénylő motivációja az ukrajnai háborúval kapcsolatos amerikai politika miatti csalódottsága volt. A gyanúsított korábban önkénteseket toborzott az ukrán hadseregnek, sőt, Kijevbe is többször ellátogatott, hogy kiálljon az "ukrán ügy mellett" - írja a CBS News amerikai hírportál. 

Fanatikus Ukrajna-párti merénylő akarta megölni Donald Trumpot

A hatóságok közlése szerint Ryan Wesley Routh vasárnap kora délután kísérlete meg lelőni Donald Trumpot, amikor a volt elnök épp a birtokán golfozott a floridai West Palm Beach-en. A merénylő a birtok határán húzódó bozótosban bújt el, és egy AK-47-es gépkarabéllyal vette célba a tőle 300-400 méterre golfozó Trumpot, de még mielőtt meghúzta volna a ravaszt, a volt elnököt védő titkosszolgálati tisztek kiszúrták, és célzott lövéseket adtak le rá. A férfi ekkor a fegyverét hátrahagyva elszaladt a helyszínről, beült a közelben parkoló autójába, és elmenekült. Az autót végül a tetthelytől 60 kilométerre szúrta ki és állította meg a rendőrség. A merénylő állítólag nem tanúsított ellenállást, amikor letartóztatták. 

Trump merénylője hátrahagyta a fegyverét, miután a titkosszolgálat kiszúrta a pozícióját

Az őrizetbe vétele óta Routhról kiderült, hogy Észak-Karolinából származik, de az utóbbi években Hawaiin élt, ahol megfizethető lakások építésével foglalkozott. A közösségi médiában rendszeresen posztolt politikáról, közéletről és az aktuális eseményekről. Ezek alapján a merénylő Ukrajna fanatikus támogatója volt: 2022-ben például arról posztolt, hogy „porig kéne rombolni a Kremlt”, és arra biztatta a külföldieket, hogy csatlakozzanak az ukrán hadsereghez. Egy alkalommal pedig személyes Elon Musktól akart rakétát vásárolni, hogy azzal célba vehesse Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

„Szeretnék venni egy rakétát öntől. Szeretném egy robbanófejjel Putyin fekete-tengeri kastélyának bunkerébe küldeni, hogy kinyírjuk. Tudna nekem egy árat mondani, kérem. Lehet régi vagy használt is” 

- írta Routh egy Elon Musknak címzett üzenetében az X-en. A közösségi oldalon egyébként megpróbálta „eladni” azt az ötletet is, hogy volt afganisztáni katonák harcoljanak Ukrajnáért Oroszországban.

Az orosz-ukrán háború kirobbanása óta Ruth többször ellátogatott Kijevbe, egy alkalommal pedig a híres-hírhedt Azov ezred propagandavideójában is feltűnt. Erről annak idején a New York Timesnak és egy román hírportálnak is nyilatkozott. 

"Azért megyek Hawaiiról Ukrajnába, hogy harcoljak a gyerekeitekért, a családotokért és a demokráciáért… Jövök és meghalok értetek"

- fogalmazott az első kijevi látogatása során Ruth, aki a toborzótevékenysége mellett vezetője volt az International Volunteer Center (IVC) nevű civil szervezetnek, ami Ukrajnának szánt humanitárius adományok összegyűjtésében és elosztásában segít.

Egybehangzó sajtóbeszámolók szerint a gyanúsított 2019 szeptembere és 2020 márciusa között több demokrata politikus kampányát támogatta meg kisebb összegekkel, de sem Joe Biden elnök, sem Kamala Harris alelnök nem volt közöttük. A függetlenként regisztrált férfi szavazott a 2024-es észak-carolinai demokrata előválasztáson.

A merénylő egyébként nem volt ismeretlen a rendőrség számára. Korábban többször őrizetbe vették tömegpusztító fegyver birtoklása, cserbenhagyás, fegyvertartási szabályok megszegése és letartóztatásnak való ellenszegülés miatt.

Az incidens után egyébként Trump kiadott egy közleményt, amiben azt írta, hogy biztonságban van. "Semmi sem fog lelassítani engem. Soha nem adom meg magam! Mindig is szeretni foglak titeket, amiért támogattok engem"  - írta a republikánus elnökjelölt.

A Donald Trumpot védő titkosszolgálat emberei adtak le lövéseket a golfpálya közelében, ahol a volt elnök, jelenlegi republikánus elnökjelölt tartózkodott, miután a közelben, egy bozótos területen egy fegyveres férfit észleltek; a nyomozásban merényletkísérletként kezelik az ügyet a Szövetségi Nyomozó Iroda közlése szerint.

Az incidenst követően tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a gyanúsított, Ryan Wesley Routh fegyverét hátrahagyva autóval menekült el, a szomszédos Martin megye hatóságai fogták el később. A helyi rendőség képviselője akkor azt közölte, hogy a gyanúsított őrizetbe vételekor nyugodtan viselkedett. A meneküléshez használt járműre egy szemtanú hívta fel a figyelmet, az autót később elektronikus rendszám-leolvasóval találták meg – közölték. A Palm Beach megyei rendőrség, a Szövetségi Nyomozó Iroda, a titkosszolgálat és az ügyészség közös tájékoztatóján az is elhangzott, hogy

a férfi 250–450 méterre volt a politikustól, aki a Trump International Golf Club területén golfozott.

A sajtóeseményen bemutattak egy fotót két hátizsákról, amely a támadáskísérletnél használt fegyvert tartalmazta, egy AK-47-es típusú gépkarabélyt. Egy sportkamerát is találtak a golfpálya drótkerítésénél. A Szövetségi Nyomozó Iroda illetékese arról számolt be, hogy a vizsgálathoz minden erőforrást rendelkezésre bocsátanak, valamint további személyzetet küldtek a területre, és a lakosságtól információkat kért. Az ügyészség képviselője elmondta, hogy a gyanúsított őrizetben van, és a vádemelés előkészítésén dolgoznak.

A titkosszolgálat képviselője úgy fogalmazott, hogy a volt elnököt érintő „fenyegetettségi szint magas”.

A megyei rendőrhatóságot vezető Ric Bradshaw azt mondta, hogy a lakosságot nem fenyegeti veszély, és arról is beszámolt, hogy a Donald Trump biztonságáért felelős ügynökök az eljárásrendnek megfelelően biztosították a területet, és így fedezték fel a fegyverest. A hatósági vezető megjegyezte, hogy Donald Trumpot volt elnökként a védelem más szintje illeti meg, mint egy hivatalban lévő elnököt, ugyanakkor elismerését fejezte ki a titkosszolgálat beavatkozásáért, amivel sikerült megelőzniük a támadást. A volt elnök védelméért felelős titkosszolgálat és Donald Trump kampánycsapata is azt közölte, hogy a politikus biztonságban van, amit később Donald Trump a közösségi oldalán közzétett üzenetben megerősített. A republikánus elnökjelöltet a biztonságáért felelős egységek a közeli otthonába, a Mar-a-Lago rezidenciába vitték, amely körül szintén megerősítették a védelmet.

Donald Trump ellen július 13-án a Pennsylvania állambeli Butler városban egy választási gyűlésen már egyszer megkíséreltek merényletet. Akkor a támadónak, a 20 éves Thomas Matthew Crooksnak, aki egy közeli épület tetején rejtőzött, több lövést sikerült leadnia. Donald Trump a fülén szenvedett könnyebb sebesülést, ugyanakkor a kampányesemény közönségének egyik tagja meghalt, ketten súlyosan megsebesültek. A fegyverest akkor a titkosszolgálat egy mesterlövésze lőtte le. A Butlerben elkövetett merényletkísérlet nyomán hiányosságokat találtak a Dolnald Trump védelmét ellátó hatóságok munkájában, és megerősítették a volt elnök körüli biztonsági intézkedés

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek