Sunyi trükkökkel játszott át milliókat a haverjainak Magyar Péter

POLITIK
KÜLFÖLD

Szerző K.B.

Létrehozva: 2024.09.25. 10:15

Évtizedek után megoldódott az óceán legnagyobb rejtélye

A világ legmélyebb pontja, a Mariana-árok titka megoldódott.

A jelenleg ismert legmélyebb pontja a Földnek a Japán szigetek alatt, a Csendes-óceánban található. A Mariana-árok néven elhíresült természetes képződmény 10 ezer 994 méter mély. Az árok aljára mindössze néhány embernek sikerült lejutnia az elmúlt 100 évben, és nekik sem sikerült sok adatot gyűjteniük lent, éppen ezért rengeteg legenda és rejtély övezi a lyukat. Néhány évtizeddel ezelőtt, amikor a kutatók komolyabban is elkezdtek foglalkozni az árok titkaival, meglepő dolgot fedeztek fel: rendszeresen megmagyarázhatatlan hangok érkeznek a képződmény aljáról, olyan mélyről, ahol ember utoljára 60 évvel korábban járt csak. Most azonban a mesterséges intelligenciának hála sikerült megfejteni az árok és a hangok titkát.

bálna
Kiderült a Mariana-árok titka /Fotó:  Pexels (illusztráció)

A kutatók az elmúlt évtizedekben 200 ezer órányi hangfelvételt gyűjtöttek a hangról, amelyet most a mesterséges intelligencia segítségével analizáltak. A vizsgálat eredménye azt mutatja, hogy a Bryde bálnák hangja verődhet vissza a mélyből, és az ő "beszélgetéseik" visszhangoznak a Mariana-árokban. Ez az állatfaj ugyanis kommunikál egymással, és magas- illetve mély hangok kiadásával jelzik egymásnak a tartózkodási helyüket - számolt be róla a DailyStar.

További érdekesség az árokkal kapcsolatban, hogy az elsőként végig merülő tudóspárost leszámítva nem sok ember próbált meg lemenni a mélybe, hogy utánajárjon a mélység titkainak. 2012-ben például nem is egy kutató, hanem egy világhírű filmrendező James Cameron merült le, akinek a filmjeiben is visszatérő elem a Mariana-árok és annak titkai. Fél évszázad után ő volt az első ember, aki lement a Mariana-árok aljára. 

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek