A hatóságok felkészültek az árvíz elleni védekezésre

INSIDER
KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.04.

Beismerték: tényleg lehallgat minket a telefonunk

Nagyon úgy tűnik, hogy beigazolódott a városi legenda.

A Cox Media Group (CMG) amerikai médiakonszern, amely a Facebook, a Google és az Amazon marketingjéért is felel, bevallotta, hogy lehallgatja a felhasználók okostelefonját, az elcsípett kulcsszavak alapján pedig hirdetéseket helyez el a hírfolyamukban - írja a New York Post amerikai napilap online kiadása.

Beismerték: tényleg lehallgat minket a telefonunk

A CMG egy befektetőknek szóló prezentációban ismerte el a lehallgatás tényét. A 404 Media hírportál által megszerzett előadás szerint a cég a saját fejlesztésű „Active Listening” (aktív lehallgatás) nevű, mesterséges intelligenciával működő szoftvert használja erre a célra.

A program állítólag a beszélgetések lehallgatásával valós idejű adatokat rögzít, melyeket a hirdetők viselkedési adatokkal párosíthatnak, hogy hirdetésekkel célozzák meg az egyes fogyasztókat. A szoftver több mint 470 forrásból gyűjti össze és elemzi az említett „viselkedési és hangadatokat”. Az okostelefonok mellett képes a laptopokon és az otthoni asszisztenseken keresztül is hallgatózni. Így ha valaki azt mondja a telefon mellett, hogy pl. "szükségem van egy új pólóra", a hirdetés hamarosan felajánlja, hogy megvásárolja azt. Vagy ha például Toyota autókról beszél, akkor elkezdi látni az autógyártó legújabb modelljeinek reklámjait.

A kiszivárgott adatokból nem derül ki, hogy az "Active Listening" szoftver folyamatosan lehallgatja-e a felhasználókat, vagy csak meghatározott időpontokban, amikor a telefon mikrofonja be van kapcsolva, például hívás közben.

A prezentációban külön kiemelték, hogy a CMG ügyfelei között találni a Facebook, a Google és az Amazon techvállalatokat, ami arra utal, hogy ezek a cégek is az "Active Listening" szoftvert használják a felhasználók lehallgatására.

Árulkodó, hogy a lehallgatási botrány kirobbanása után a Google azonnal eltávolította a „Partners Program” nevű webhelyéről a CMG nevét. 

"Minden hirdetőnek be kell tartania az összes vonatkozó törvényt és előírást, valamint a Google Ads irányelveit, és ha olyan hirdetéseket vagy hirdetőket azonosítunk, amelyek megsértik ezeket az irányelveket, megtesszük a megfelelő lépéseket"

- fogalmazott a Google szóvivője arra reagálva, miért távolították el CMG-t a forrásaikból. 

A New York Post kérdésere a Facebook és az Instagram anyavállalata (Meta) elismerte, hogy felülvizsgálja a CMG szerepét, hogy megállapítsa, nem sérti-e meg a szolgáltatási feltételeit.

"A Meta nem használja a telefon mikrofonját hirdetésekhez, évek óta nyilvánosan kommunikálunk erről. Megkeressük a CMG-t, hogy tisztázzák, hogy a programjuk milyen adatokon alapul"

-  mondta a Meta szóvivője a Postnak.

A megjelent hírek kapcsán fontos elmondani, hogy régóta él az az elmélet, miszerint a nagy közösségi oldalak a háttérben folyamatosan hallgatóznak a felhasználók okostelefonján keresztül, az elcsípett szavak alapján pedig hirdetésekkel bombázzák őket. A hallgatózásról szóló vádakat a vállalatok rendre elutasítják, és a hivatalos álláspont szerint csak akkor férnek hozzá a mikrofonhoz, ha arra a felhasználó engedélyt adott az alkalmazás számára.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek