KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.30. 17:39

Átrajzolják Olaszország határait a klímaváltozás miatt

A változó természetes határok miatt a hivatalos határokat is megváltoztatják.

Olaszország és Svájc megállapodott abban, hogy az olvadó gleccserek miatt újrarajzolják a két ország között húzódó határ egyes részeit. Sajtóbeszámolók szerint a svájci kormány már pénteken elfogadta a szükséges változtatásokat, Róma azonban még időt kért a dokumentum véglegesítéséhez - írja a The Guardian.

Átrajzolják Olaszország határait a klímaváltozás miatt

A módosításokra azért van szükség, mert olasz-svájci határ több szakaszon is a gleccserek gerincvonala alkotta természetes határt követi, ám a folyamatos olvadás miatt ezek jelentősen eltolódtak egyik vagy másik irányba. A legnagyobb problémát a Theodul-gleccser olvadása okozza, aminek tetején egy olasz menedékház szó szerint átcsúszott a svájci oldalra a talaj olvadása miatt.

A határmódósítás ötlete először 2018-ban került terítékre, amikor a két ország egy vegyesbizottságot bízott meg az anomáliák kiküszöbölésére. A közös munka eredményeként tavaly májusban született megállapodás, mely szerint a Testa Grigia, Plateau Rosa, Rifugio Carrel és a Gobba di Rollin nevű nevezetességek körüli határvonalat gazdasági érdekeik alapján módosítják a felek.

„Az országaink között húzódó határ több szakaszát is a gleccserek vízválasztói és gerincvonalai határozzák meg. Ezek a képződmények azonban a gleccserek olvadása miatt változnak, amihez alkalmazkodnunk kell"

- indokolta a határmódsítás szükségességét a svájci kormány, hozzátéve, hogy a 578 kilométer hosszú olasz-svájci határnak egy 40 kilométeres része érintett.

Sajtóbeszámolók szerint a népszerű síközpontok közelében található új határok segítenek abban is, hogy melyik ország melyik természeti erőforrás fenntartásáért felel.

A Svájci Tudományos Akadémia szerint a svájci gleccserek 2023-ban térfogatuk 4 százalékát veszítették el, ami a második legnagyobb éves csökkenés a feljegyzések szerint. A legnagyobb csökkenés 2022-ben 6 százalékos volt.

A Svájci Gleccserfigyelő Hálózat (Glamos) éves jelentése a gyors olvadást a sorozatos nyári hőségnek és a 2022-es telet jellemző kevés hóesésnek tulajdonítja. Tavaly a szervezet arra is figyelmeztetett, hogy a svájci gleccserek olyan gyorsan olvadnak, hogy azokat akkor sem lehet megmenteni, ha sikerül a felmelegedés szintjét a párizsi egyezményben meghatározott másfél fokos szint alatt tartani.

A rohamos olvadást az is jelzi, hogy tavaly júliusban az olvadó jégben találták meg egy német hegymászó maradványait, aki közel 40 évvel ezelőtt tűnt el egy gleccseren való átkelés közben a Matterhorn közelében. Olaszországi szakértők pedig a napokban azt jelentették be, hogy a Marmolada gleccser, amely a Dolomitok legnagyobb és legszimbolikusabb gleccsere, 2040-re teljesen eltűnhet a globális felmelegedés következményeként.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek