Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.16.
Módosítva: 2024.09.16.

400 millió forint értékű borostyánkövet használt ajtótámasznak egy román nő

Még a betörők sem vették észre, milyen kincs lapul a földön.

A romániai Bodzavásár egyik múzeumában felfedezték a világ egyik legnagyobb, nagyjából egymillió euró (400 millió forint) értékű borostyántömbjét, amit korábban évtizedeken át ajtótámasznak használt egy román nő - jelentette a helyi sajtó. 

400 millió forint értékű borostyánkövet használt ajtótámasznak egy román nő

Az értékes kövület mostanáig egy elfeledett raktárban pihent a Buzau Tartományi Múzeumban. A 3,5 kilós leletet eredetileg egy román nő találta meg egy patakmederben a délkelet-romániai Colti faluban, és mivel nem tulajdonított neki értéket, évtizedekig közönségest ajtótámaszként használta. A kő értékét még azok az ékszertolvajok sem ismerték fel, akik egyszer betörtek az idős nőhöz, és csak kisebb értékű aranyékszereket loptak el tőle - a követ észre sem vették. 

A borostyán eredeti megtalálója 1991-ben meghalt, a követ pedig az öröksége átfésülése közben fedezte fel az egyik rokona. Miután a férfi alaposan megvizsgálta a követ, arra jutott, hogy féldrágakő lehet, ezért eladta azt a román államnak, majd egy asztalfiókba került.

A leletet a közelmúltban fedezték fel újra, majd további vizsgálatok céljából elküldték a krakkói Történeti Múzeumnak, amelynek van egy féldrágakövekkel foglalkozó részlege is. A lengyel szakértők megállapították, hogy a kő eredeti. A vizsgálatok során az is kiderült, hogy a tömb kora nagyjából 38,5 és 70 millió év közé tehető.

„Ennek a borostyántömbnek a felfedezése tudományos és múzeumi szinten is nagy jelentőséggel bír”

– fogalmazott a román sajtónak nyilatkozva az egyik lengyel szakértő, aki szerint a kőzet valódi értékék nem lehet számszerűsíteni. 

A borostyántömböt a román állam nemrég nemzeti kincsnek minősítette, és a bodzavásári Buzau Tartományi Múzeumban állította ki. A múzeum közlése szerint a borostyán 160 különböző árnyalatban pompázik, ami az egész világon egyedülálló. 

 

A román sajtó külön kiemelte a lelet kapcsán, hogy a Bukaresttől északra található Bodza megye a világ egyik legjelentősebb borostyánlelőhelye. Oscar Helm geológus a lelőhely sajátosságai miatt „rumanitnak” vagy „buzaui borostyánnak” nevezte el az itt felfedezett köveket. 

A megyében van egy természetvédelmi terület is, ahol a világ legjobb minőségűnek tartott borostyán leleteit fedezték fel. A 20. század első felében itt működött a Stramba borostyánbánya is, amit Ceaușescu román diktátor annak idején bezárattott, mert veszteségesnek ítélte a kitermelést. Néhány ilyen kőzetben pókfélék, bogarak, legyek, rákfélék, hüllők, madártollak és állatszőrök fosszilis maradványait is megtalálták. 

Mi a borostyán?

A borostyán vagy borostyánkő fosszilis megkövesedett gyanta. Gyakran ásványként tartják számon, valójában azonban nem önálló ásványfaj, hanem számos szerves vegyület elegye. A kőszénelegyrészek közé tartozik. Szabálytalan, alaktalan (amorf) tömegeket, darabokat alkot. Gyakran tartalmaz zárványokat, sokszor épen maradt fosszilis rovarokat (szúnyogot, legyet, hangyát, százlábút), kisebb állatokat (gyíkokat), növényi maradványokat, melyek az értékét növelik.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek