Magyar Péter a migrációpárti brüsszeli szabályokat követeli

POLITIK
KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.24.

Újabb merényletkísérlet készült Donald Trump ellen

A hatóságok ezúttal idejében beavatkoztak.

Arizona államban őrizetbe vettek egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy merényletet készült elkövetni Donald Trump egykori amerikai elnök és jelenlegi republikánus elnökjelölt ellen - írja Fox News amerikai hírcsatorna. A portál beszámolója szerint a gyanúsítottnak részletesen kidolgozott terve volt arra vonatkozóan, hogy hol és mikor akarja megölni a politikust. 

Trump speeches after Presidential nomination acceptance
Újabb merényletkísérlet készült Donald Trump ellen

A Ronald Lee Syvrudot néven azonosított gyanúsítottat Benson városban, a saját otthonában fogták el csütörtökön. A helyi rendőrség közlése szerint a 66 éves férfi nem tanúsított ellenállást, amikor elfogták. "A célszemélyt bármiféle incidens nélkül vettük őrizetbe" - közölte a helyi sherrif hivatal.

Sajtóbeszámolók szerint a gyanúsított azt követően került a hatóságok célkeresztjébe, hogy közösségi médiás bejegyzésekben Trump meggyilkolását helyezte kilátásba. A nyilvános posztokban részletesen felvázolta, hogy csütörtökön fogja megtámadni a korábbi elnököt, amikor a határra látogat egy kampányesemény keretében.

A Daily Mail beszámolója szerint az őrizetbe vett férfi nem volt ismeretlen a rendőrség előtt. A neve Wisconsin államban szerepel a "szexuális ragadozók" adatbázisában, idén pedig ittas vezetéssel és súlyos testi sértés bűntette miatt is megvádolták.

Az elnökjelölt védelmét ellátó Amerikai Titkosszolgálat (USSS) azt közölte, hogy tudomásuk van a férfi letartóztatásáról, de az ügy kapcsán csak az illetékes rendőrség tud részletes tájékoztatást adni.

Donald Trump egyébként csütörtök délután látogatott el az amerikai-mexikói határhoz Arizona déli részén. A republikánus elnökjelölt a határvédelmi szakszervezet elnökével járta be a területet, és ígéretet tett arra, hogy megválasztása esetén a határ teljes szakaszán falat épít, és végrehajtja az ország történetének legnagyobb kitoloncolási programját.

Arizonát megelőzően Trump egyébként megtartotta az első nyilvános beszédét Észak-Karolinában azóta, hogy július 13-án merényletkísérletet hajtottak végre ellene a pennsylvaniai Butlerben. Trump a beszédét golyóálló üveg mögött tartotta meg. Az Associated Press hírügynökség beszámolója szerint a beszéd helyszínén konténerekből emeltek falakat, a tetőkön pedig mesterlövészek voltak.

A rendezvényen Trump ígéretet tett a fegyveres erők megerősítésére és a kritikai fajelméletet érintő oktatás megszüntetésére a hadseregben. "Harcosainknak Amerika ellenségeinek legyőzésére kellene összpontosítaniuk, nem pedig arra, hogy kitalálják a nemüket" - jelentette ki.

Az eseményen Trump alelnökjelöltje, JD Vance ohiói szenátor is felszólalt, aki Tim Walz minnesotai kormányzót, Kamala Harris alelnökjelöltjét bírálta katonai szolgálatával kapcsolatban.

Robert F. Kennedy független amerikai elnökjelölt pénteken felfüggesztette kampányát és bejelentette, hogy Donald Trump republikánus párti elnökjelöltet támogatja.

Ezt a 70 éves politikus az arizonai Phoenix városában tartott kampányfellépésén közölte.

Kennedy közölte, hogy a kampánycsapata által elvégzett belső felmérések szerint a versenyben maradva támogatókat vonhat el Trumptól, aki szoros versenyben áll a demokraták jelöltjével, Kamala Harris hivatalban lévő alelnökkel.

 

Bejelentette azt is, hogy

tíz ingadozó államban eltávolíttatja nevét a szavazócédulákról, hogy ne veszélyeztesse ott a választási eredményt, azonban a többi tagállamban megtartja jelöltségét.

Kennedy hangsúlyozta, hogy már többször is találkozott Trumppal és segédeivel, s megtapasztalta, hogy egyetértenek olyan kérdésekben, mint

a határok biztonsága, a szólásszabadság és a háborúk lezárásának szükségessége.

„Ezek azok az alapvető okok, melyek meggyőztek arról, hogy elhagyjam a Demokrata Pártot, függetlenként induljak és most támogatásom adjam Trump elnöknek” – mondta Kennedy.

„Még mindig számos olyan kérdés van, amelyben továbbra is nagyon komoly nézeteltéréseink vannak. Más kulcsfontosságú ügyekben azonban egyetértünk” – tette hozzá.

A Kennedy család tagjaként, környezetvédelmi ügyvédként és oltásellenes aktivistaként ismert fiatalabb Robert F. Kennedy az Ipsos legfrissebb augusztusi felmérése szerint ugyan a megkérdezettek mindössze 4 százalékának támogatását élvezi, ez azonban a mérleg nyelve lehet Trump és Harris szoros küzdelmében.

Kennedy 2023 áprilisában még Joe Biden hivatalban lévő elnök kihívójaként indult a Demokrata Párt elnökjelöltségéért.

Donald Trump sajtótájékoztatóval, Kamala Harris Joe Bidennel közösen tartott gazdasági témájú választási fórummal folytatta kampányát.

Donald Trump a New Jersey állambeli Bedminsterben működő golfpályáján tartott sajtótájékoztatót, amelyen a Biden-Harris adminisztráció idején tapasztalt áremelkedésekről beszélt, és azt ígérte, hogy hatalomra kerülése esetén egyik első intézkedése lesz az energia- és üzemanyagárak csökkentése.

A volt elnök a demokraták inflációellenes elképzeléseit „kommunista jellegű” árszabályozási tervnek nevezte, és ismét radikális baloldaliként emlegette demokrata elnökjelölt ellenfelét.

A Biden-Harris adminisztráció gazdaságpolitikájának eredményeként említette az energia-, üzemanyag-, és élelmiszerárak három és fél év alatti 20-50 százalék közötti emelkedését, valamint a reáljövedelem csökkenését, és az amerikai állampolgárok eladósodottságának fokozódását. Azt állította, hogy az elmúlt években teremtett munkahelyek nagy részét migránsok töltötték be. Hangsúlyozta, hogy megválasztása esetén első intézkedései közé tartozik majd az illegális bevándorlók előtt az ország határainak lezárása, ugyanakkor megjegyezte, hogy az Egyesült Államoknak szüksége van bevándorlókra, de ennek rendezett és legális formában kell történnie.

Az ukrajnai és közel-keleti háború lezárásával összefüggésben a volt elnök ismét idézte Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, akinek azon a szavait említette, hogy Donald Trumptól „féltek a világban”, elnöksége idején ezért nem voltak a jelenlegihez hasonló globális konfliktusok.

Kamala Harris demokrata elnökjelölt csütörtökön Maryland államban egy közösségi főiskolán tartott választási eseményt, aminek középpontjában a megélhetési kérdések álltak, többi között a gyógyszerek ára. A kampányrendezvény egybeesett a Fehér Ház bejelentésével arról, hogy megállapodás született gyártókkal több népszerű gyógyszer árának csökkentéséről az idősek egészségbiztosítási programja (Medicare) keretében.

Az elnöki hivatal csütörtöki közleménye szerint a megállapodás a 65 év felettiek állami egészségbiztosítási programjában finanszírozott 10 legnépszerűbb gyógyszer áráról szól, aminek támogatására a Medicare részeként 50 milliárd dollárt költött a szövetségi költségvetés. Az intézkedés nyomán a páciensek számára fizetendő árak is csökkennek.

Kamala Harris alelnök oldalán feltűnt Joe Biden elnök, aki július 20-án alelnökét támogatva lépett vissza választási indulástól. Az eseményen Joe Biden úgy fogalmazott, hogy alelnökéből rendkívül jó elnök válik majd, míg Kamala Harris megtiszteltetésnek nevezte, hogy alelnökként Joe Bidennel közösen szolgálhatott.

A két politikus Joe Biden elnökjelölti visszalépése óta első alkalommal jelent meg együtt a nyilvánosság előtt.

A megélhetési és lakhatási költségek csökkentésére vonatkozó választási ígéreteket jelentett be Kamala Harris demokrata elnökjelölt pénteken, egy nappal azután, hogy Donald Trump republikánus jelölt körvonalazta az infláció elleni fellépésről szóló elképzeléseit.

Kamala Harris alelnök és demokrata elnökjelölt Észak-Karolina állam fővárosában Raleigh-ben tartott választási gyűlésén lakásépítési programot ígért, valamint egyszeri anyagi támogatást az első lakásukat megvásárlók számára. Kifejtette, hogy a lakhatáshoz-jutás költségei a lakások alacsony száma miatt magasak.

Az alelnök 25 ezer dolláros egyszeri anyagi támogatást ígért az első lakást vásárlók számára, és elismerte, hogy az amerikai emberek számára változatlanul magasak a megélhetési költségek.

Úgy vélte, hogy az amerikai gazdaság és piac védelmében Donald Trump által tervezett védővámok áremelkedésekhez vezetnének az amerikai emberek számára.

Donald Trump csütörtökön New Jersey államban sajtótájékoztatón ismertette többi között az infláció csökkentésére vonatkozó elképzeléseit, amelyek között első helyen említette az energia- és üzemanyagok árának gyors mérséklését. Ennek elsődleges eszközeként az Egyesült Államokon belül rendelkezésre álló energiahordozók fokozottabb kitermelését ajánlotta. A demokrata ellenfele által javasolt, állami kiadások növekedésével járó gazdaságpolitikai lépéseket „kommunista” intézkedésként jellemezte.

A gazdasági kérdések az elnökválasztás szempontjából az amerikai választók számára meghatározónak számítanak. A felmérések szerint az amerikai emberek súlyos tehernek érzékelik az elmúlt négy év inflációját.

Donald Trump szombaton a Pennsylvania állambeli Wilkes-Barre-ban tart választási nagygyűlést, majd hétfőn szintén Pennsylvaniában, Yorkban a gazdaság helyzetéről hirdetett gyűlést.

Kamala Harris hétfőn a Wisconsin állambeli Milwaukee-ba látogat, ahol választási gyűlésen vesz részt.

Pennsylvania és Wisconsin állam is meghatározónak számít a novemberi elnökválasztás végeredménye szempontjából.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek