KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.14.

Összeütközött és lezuhant két vadászrepülő Franciaországban

Félő, hogy halálos áldozata is van az incidensnek.

Szerdán lezuhant kettő vadászgép Franciaország észak-keleti részén, miután a repülők összeütköztek a levegőben és a pilóták elvesztették uralmukat a gépek fölött - jelentette a Le Figaro francia napilap online kiadása. 

Összeütközött és lezuhant két vadászrepülő Franciaországban

Sajtóbeszámolók szerint a balesetben a francia Légi- és Űrhaderő kettő Rafale típúsú szuperszonikus vadászbombázója volt érintett. A gépek kora délután, a Belgiummal szomszédos Meurthe-et-Moselle megye légterében ütköztek össze, és zuhantak le. Úgy tudni, az egyik gépet egy tanuló vadászpilóta vezette, aki épp betanító repülésen vett részt. A katasztrófa pontos okairól egyelőre nem közöltek részleteket.

A hadügyminisztérium tájékoztatása szerint az egyik gép pilótája még idejében katapultálni tudott. Őt már megtalálták a keresőcsapatok, és csak könnyebb sérüléseket szenvedett. A másik gép pilótájáról viszont nem közöltek információkat. Egyes értesülések szerint ő a repülővel együtt a földbe csapódott.

A hiányzó pilóta keresésben a rendőrség, a tűzoltók és az erdészek is részt vesznek. A repülőgépek egy nehezen megközelíthető erdős területen zuhantak le, ami megnehezíti a mentést. A becsapódás helyszínét lezárták, a hatóságok arra kérik az embereket, hogy kerüljék el a környéket.

A hadsereg egy rövid közleményben azt közölte az AFP hírügynökséggel, hogy az érintett pilóták mindegyike francia állampolgár, megcáfolva azt a sajtóértesülést, miszerint tanuló ukrán vadászpilóták zuhantak le. 

A Rafale egyébként egy negyedik generációs, szuperszonikus vadászbombázó repülőgép, melyet Franciaországban fejlesztettek és gyártanak. A gépek legfontosabb jellemzője, hogy üzembiztosak és megfelelnek minden modern NATO-szabványnak.

A gépek képesek tartósan a szuperszonikus repülésre, méghozzá az utánégetők használata nélkül. A hatótávjuk elérheti az 1800 kilométert is, amit ráadásul a hangsebesség 1,4 szerességével tudnak megtenni. A fel- és leszállásukhoz elég egy 450 méteres kifutó, ezért szükség esetén akár az egészen kicsi mezőgazdasági repülőtereket is használni tudják.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek