KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.30.

Meghalt a tiramisut feltaláltató olasz cukrász

A szombaton elhunyt cukrász teljesen véletlenül alkotta meg a világhírű desszertet.

81 éves korában meghalt Roberto Linguanotto olasz cukrászmester, a világhírű tiramisu nevű desszert feltalálója - jelentette a helyi sajtó. A férfi halálhírét a legidősebb fia tudatta a nyilvánossággal, hozzátéve, hogy édesapja szerető családi környezetben, otthon, békésen hunyt el.

Meghalt  Roberto Linguanotto, a tiramisut feltaláltató olasz cukrász

A legenda szerint a tiramisut az 1960-as években találta fel Linguanotto, aki ekkoriban egy Alle Beccherie nevű kisvendéglőben dolgozott Treviso városban. A cukrász állítólag véletlenül készítette el a desszertet, amikor épp vaníliafagylaltot akart csinálni. Korábban készült interjúkban Linguanotto azt mondta, hogy munka közben mascarpone sajtot ejtett egy tálba tojás és kristálycukor mellé, és amikor úgy találta, hogy a keverék meglehetősen finom, beszámolt erről a felettesének, aki azt javasolta, hogy tegyék a masszát kávéba mártott babapiskótákra.

A ma ismert tiramisu receptjét nagyjából egy év alatt fejlesztette ki Linguanotto és az étterem tulajdonosa, Ado Campeol, majd 1970-ben feltették az étlapra, mint desszertkülönlegesség. Innentől kezdve a tiramisu villámgyorsan meghódította az egész világot. 

Mivel az étterem Campeolé volt, a későbbi dicsőség nagy része is az övé lett. A vendéglős 2021-ben hunyt el 93 éves korában. A Treviso belvárosában található Alle Beccherie éttermet a mai napig rengetegen csak azért keresik fel, hogy megkóstolhassák az "eredeti" tiramisut.

A desszert receptje először 1981-ben jelent meg nyomtatásban, azóta pedig Olaszország egyik leghíresebb édessége lett. Az elmúlt évtizedekben Linguanotto rendszeresen zsűrizett különböző tiramisu készítő versenyeken Olaszországban.

Linguanotto haláról Veneto tartomány kormányzója, Luca Zaia is megemlékezett a közösségi oldalán, aki szerint a Treviso az étel- és borvilág egy újabb nagy csillagát vesztette el.

"Roberto Linguanotto munkássága fordulópontot jelentett a desszertek elkészítésében. A tiramisu ma világszerte elismert kulináris kiválóság, és a sikerért cukrászmesteri tudása köszönhető, valamint azon vágya, hogy velencei finomságunkat egyedivé és utánozhatatlanná tegye, így a tiramisu kiemelkedik a nemzeti és nemzetközi desszertek közül”

- fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy cukrász egész életében arra törekedett, hogy tiramisut világhírűvé tegye.

A La Republica hírportál beszámolója szerint egyébként a "tiramisu" szó mára 23 nyelven honosodott meg, köztük a kínaiban is. Egy korábban készült tanulmány szerint pedig tízből 8 olasznak ez a kedvenc desszertje. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek