KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.22.

Matteo Salvini: a harmadik világháborút kockáztatjuk Ukrajnában

Az olasz miniszterelnök-helyettes óva intette a Nyugatot.

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes szerint a Nyugat a harmadik világháborút kockáztatja, ha olyan fegyverekkel látja el Ukrajnát, amelyekkel képes mélységi csapásokat végrehajtani Oroszország ellen.

Matteo Salvini: a harmadik világháborút kockáztatjuk Ukrajnában

"Katasztrófa lenne, ha olyan fegyvereket küldenénk Ukrajnának, melyeket csapásra és ölésre használnak Oroszország területén. Ez egy drámai világkonfliktus előszobája lenne"

- fogalmazott az Il Sussidiario médiatársaságnak nyilatkozva a politikus, hozzátéve, hogy az ellen természetesen nincs kifogása, ha olyan humanitárius és katonai segítséget nyújtanak Ukrajnának, amivel megvédheti magán.

A Liga olasz kormánypárt vezetője szerint a fegyverszállítások helyett inkább a béketeremtő erőfeszítésekre kellene összpontosítani, hiszen a fegyverek még több szenvedést és pusztítást hoznának az érintett országokra. A politikus rámutatott, hogy szerinte Európának elsősorban a diplomáciai megoldásokat kellene keresnie a konfliktus megoldására, nem pedig fegyveres beavatkozást fontolgatnia.

Salvini, aki egyben infrastrukturális és közlekedési miniszter is, leszögezte, hogy a Liga párt álláspontja az ukrajnai fegyverszállításokról - ami eltér a szintén kormányzó Olasz Testvérek párt véleményétől - egyáltalán nem veszélyezteti a kormánykoalíciót, és a kabinet legalább 2027-ig biztosan folytatja a munkáját. "Ne is reménykedjen a baloldal" - tette hozzá a politikus.

Matteo Salvini korábban is kifejezte már nézeteit az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatban, és gyakran adott hangot annak az aggodalmának, hogy az eszkaláció és a nyugati beavatkozás csak tovább súlyosbíthatja a helyzetet.

A júniusi európai parlamenti választások előtt Salvini arra szólította fel az olaszokat, hogy ne hagyják győzni a baloldali pártokat, mert azok Emmanuel Macron francia elnökkel együtt veszélyes valósággá tennék a harmadik világháború lehetőségét.

„Erősen kérem, hogy szavazzanak a háború ellen, hogy elszigeteljük a Macronhoz hasonló veszélyes bombázókat” 

– mondta akkor Salvini, aki dicsérte az olasz kormányt is, amiért határozottan kiállt azokkal szemben, akik Európában arról beszélnek, hogy esetleg nyugati csapatokat telepítenének Ukrajnába.

A miniszterelnök-helyettes júniusban azt is kijelentette, hogy többé nem hagyják jóvá semmilyen fegyver küldését Ukrajnának, hacsak nem biztosítják őket arról, hogy azokat nem fogják támadásra és gyilkosságra használni Oroszországon belül. „Ez lenne az az incidens, amely egyenesen a harmadik világháború felé visz minket” – fogalmazott a politikus.

Május végén Salvini kemény kritikát fogalmazott Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral szemben, akit „veszélyes úriembernek” nevezett, miután azt javasolta, hogy Kijevnek engedélyezzék, hogy nyugati fegyverekkel mélyen Oroszországon belüli célpontokat támadjon.

Salvini álláspontja egyébként egybecseng sok más európai vezető és szakértő véleményével, akik szintén attól tartanak, hogy a konfliktus további eszkalációja csak destabilizálhatja a régiót és globális következményekkel járhat.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek