Fanatikus Ukrajna-párti merénylő akarta megölni Donald Trumpot

KÜLFÖLD
KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.26.

Lecsaptak a maffia pénznyomdájára Olaszországban

A pénzhamisító üzemben legkevesebb 15 millió eurónyi bankjegyet állítottak elő.

Az országos olasz rendőrség (Carabinieri) lecsapott egy maffiához köthető pénzhamisító nyomdára Nápolyban. A kíváncsi szemek elől gondosan elrejtett üzemben annyira "kiváló minőségű" 20, 50 és 100 eurós bankjegyeket nyomtattak, hogy az a nyomozókat is meglepte - írja az ANSA olasz hírügynökség.

Lecsaptak a maffia pénznyomdájára Olaszországban

A carabinierik pénzhamisítás elleni monetáris parancsnoksága és a nápolyi ügyészség közel két éven át tartó nyomozás után bukkant a pénzhamisító üzemre a Nápoly keleti részén található Barra nevű kerületben. A nyomdát egy társasház alatti titkos teremben állították fel, amit kizárólag egy lakóingatlanból nyíló rejtett folyosón keresztül lehetett megközelíteni.

A helyszínen többek közt lefoglaltak 31 (!) digitális nyomtatót, egyéb műszaki-grafikai és informatikai eszközöket, valamint közel 3 millió euró értékű, már elkészült 20, 50 és 100 eurós bankjegyet. A hajnali rajtaütéskor csak egy alvó személy tartózkodott a nyomdában. Rajta kívül további 15 főt vettek őrizetbe a hatóságok Nápoly több pontján.

A rendőrség feltételezése szerint a nyomda 2021 óta működött, és összesen több mint 15 millió értékű hamis euró készült itt. A helyszínen talált bizonyítékok alapján a nyomda képességeit folyamatosan fejlesztették, a rajtaütés pillanatában pedig ez volt az egyik legprecíziósabb ilyen üzem egész Európában. A nyomozók feltételezése szerint a bűnözők azt tervezték, hogy ezzel az egységgel Európa-szerte monopolizálják a hamis bankjegyek piacát. 

Egy előzetes jelentés szerint az eurózónában forgalomban lévő hamis bankjegyek körülbelül 30 százaléka ebből az egyetlen nyomdából származik, tehát az elvesztése hatalmas érvágást jelent szervezett bűnözésnek.

Az olasz belügyminisztérium azt közölte, hogy a nemzetközi bűnszervezetek korábban a Balkánon létesítettek pénznyomdákat, az az elmúlt időszakban azonban Olaszországra is kiterjesztették ezt a tevékenységüket.

Ahogy arról a Ripost is beszámolt, nemrég a koszovói rendőrség vett őrizetbe egy pénzhamisítót, aki a gyanú szerint legalább 2 millió darab hamis 2 eurós érmét gyártott le és hozott forgalomba. A hatóságok mindösszesen annyit árult el a gyanúsítottról, hogy 34 éves, és az Észak-Macedón belügyminisztérium alkalmazottja. A férfi elfogásakor a hamis pénz előállításához használt gépeket, valamint több ezer már elkészült hamis érmét foglaltak le.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek