Magyar Péter a migrációpárti brüsszeli szabályokat követeli

POLITIK
KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.22.

Beszivárogtak az ukránok, korlátozzák a társkereső oldalakat Oroszországban

Komplett régiókban nem engedik társkeresőzni az oroszokat.

Az orosz hatóságok felszólították az ukrán határ közelében élő lakosságot, hogy ne használják a társkereső alkalmazásokat és a közösségi oldalakat, mivel az ukrán hírszerzés információgyűjtésre használja ezeket a platformokat - írja a Politico.

Beszivárogtak az ukrán kémek, korlátozzák a társkereső oldalakat Oroszországban

Az orosz belügyminisztérium az Ukrajnával határos Brjanszk, Kurszk és Belgorod régiókra adott ki figyelmeztetést csütörtökön. Az itt élőket arra kérik, hogy legyenek óvatosak az „érzékeny” helyszíneken készült videók internetes megosztásával, mivel az ellenség ilyen felvételeket használ katonai információk gyűjtésére. 

A Telegram-csatornáján a belügyminisztérium egy hosszú ajánláslistát adott ki, amiben azt javasolják az embereknek, hogy idegenektől kapott üzenetekben ne nyissanak meg linkeket és hiperhivatkozásokat, és ne közvetítsenek online videókat olyan utakról, ahol katonai csapatmozgások vannak. Emellett a katonákat és rendőröket arra szólították fel, hogy távolítsanak el minden olyan bejegyzést a közösségi oldalaikról, amelyeken könnyen beazonosítható helyszínek szerepelnek.

A közlemény arra is kitért, hogy az ukrán katonák képesek rácsatlakozni a védtelen biztonsági kamerákra, és mindent – a magánudvaroktól kezdve egészen a stratégiai fontosságú utakig és autópályákig – megfigyelnek.

„Az ellenség valós időben nyomon követi a közösségi hálózatokat, és felfedi a katonai és biztonsági erők tényleges elhelyezkedését” 

- zárta közleményét a belügy, amit két héttel azután adtak, hogy az ukrán erők meglepetésszerű támadást indítottak az oroszországi Kurszk régi ellen. 

Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg főparancsnoka kedden azt mondta, hogy az kijevi erők 35 kilométert haladtak előre a térségben, és 93 orosz települést foglaltak el. Ezzel párhuzamosan az orosz hatóságok azt közölték, hogy eddig több mint 121 ezer lakost evakuáltak a kurszki régióból.

Az orosz-ukrán háború során többször is volt már arra példa, hogy a katonák a közösségi médián keresztül fedtek fel bizalmas információkat az ellenség előtt. Tavaly júliusban például kocogás közben lőttek agyon egy magas rangú orosz sorozótisztet, volt tengeralattjáró-parancsnokot a dél-oroszországi Krasznodar városában. A katonai tisztviselőt az buktatta le, hogy a Strava nevű népszerű sportalkalmazást használta, amit feltörtek az ukránok.

Múlt hónapban a TASSZ orosz állami hírügynökség arról számolt be, hogy parlament az orosz katonák telefonozását tiltó törvényjavaslatot készít elő. A törvény tiltaná továbbá a kép- és hangrögzítésre alkalmas, valamint helymeghatározási adatok továbbítását lehetővé tevő elektronikus eszközök használatát is. A szabályszegőket 10 napos szabadságvesztéssel lehetne büntetni, a többszöri visszaesők pedig 15 napos börtönbüntetést is kaphatnának.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek