KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.15.

Ki érti ezt? Orosz atomreaktorokat vásárolna Ukrajna

Az ukrán kormány szerint az orosz technológia jelentené a leggyorsabb megoldást az ország energiahiányos állapotára.

Az ukrán kormány orosz gyártmányú nukleáris reaktorok megvásárlását és üzembe állítását tervezi, hogy így javítson a háború következtében megrongálódott energetikai hálózat helyzetén. Nyilvánvaló okokból kifolyólag a tervet sokan ellenzik, még Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legszorosabb szövetségesei is aggodalmukat fejezték ki miatta, arról nem is beszélve, hogy szakértők szerint egy ilyen nagy kaliberű állami beszerzés csak újabb ajtót nyitna a korrupciónak - írja a Poltico hírportál.

A megvásárolni kívánt két orosz reaktort a nyugat-ukrajnai hmelnickiji atomerőműben üzemelnék be

Kijev szerint úgy lehetne leggyorsabban megnövelni az ország áramtermelését, ha vásárolnának kettő Bulgáriában tárolt orosz tervezésű reaktort nagyjából 600 millió dolláros (216 millárd forint) áron. Az üzlet nyélbeütéséhez azonban a törvényhozás jóváhagyására is szükség van, ami azért gond, mert a Zelenszkij nevével fémjelzett "Nép Szolgája" pártban is akadnak olyan képviselők, akik szerint az idejétmúlt technológia nem jelentene akkora segítséget az energetikai hálózat számára, mint amekkora lyukat ütne a háborúban álló ország amúgy is feszített költségvetésén.

"Megengedhetjük-e magunknak, hogy orosz atomreaktorokat vásároljunk a teljes körű invázió alatt? És milyen állapotban vannak ezek a reaktorok? Bulgáriából vásárolták őket 10-12 évvel ezelőtt, vajon működni fognak-e, amikor Ukrajnába érkeznek?"

- fogalmazott egy parlamenti vita alkalmával Andrij Zsupanyin képviselő, akinek több kollégája is úgy gondolja, hogy a két reaktor megvásárlása csak egy újabb lehetőség lenne a korrupcióra.

"Lényegében minden frakcióból vannak képviselők akik nem támogatják ezt a tervet. Aggódunk a korrupció miatt ebben a közbeszerzési eljárásban, és nem kaptunk magyarázatot"

– mondta a Politconak nyilatkozva Jaroszlav Zseleznyak, a "Nép Szolgája" képviselője.

A felmerülő kritikákra reagálva Herman Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter azt mondta, hogy az atomenergia bővítése az egyetlen lehetőség a hatalmas nyomás alatt álló energetikai rendszer stabilizálására, a két orosz reaktor pedig ezen belül is a leghatékonyabb lehetőség Ukrajna számára.

"Az orosz támadásokkal szemben az atomenergia az energiaszerkezetünk 60 százalékát teszi ki, és energiarendszerünk gerincét képezi. Az ukrán erőművek fejlesztése és újabb blokkokkal való bővítése Ukrajna kormányának prioritása"

- fogalmazott a tárcavezető.

Szakértők szerint a tervezett vásárlás kapcsán a korrupció jelenti a legnagyobb problémát. A félelmek pedig egyáltalán nem alaptalanok, hiszen Ukrajnában szinte minden hétre jut egy nagyobb korrupciós botrány. A hét elején például Galusenko miniszterhelyettesét, Olekszandr Kheilt vették őrizetbe, akit azzal vádolnak, hogy félmillió dollár kenőpénzt követelt egy állami vállalat szénbányászati ​​berendezéseinek átruházásáért cserébe. 

Ráadásul nem csuprán Ukrajna, de az eladó Bulgária energiaipara is küzd a korrupcióval. A napokban a nyomozók razziát tartottak az állami tulajdonú gázhálózat-üzemeltető irodáiban az uniós pénzekkel való állítólagos visszaélés miatt indított vizsgálat részeként. Egy oroszbarát politikai párt támogatói pedig májusban megakadályozták, hogy egy ukrán küldöttség bejusson az ország egyik atomerőművébe, ahol a megvásárolni kívánt berendezéseket szerették volna megtekinteni.

Ukrajna egyébként a Bulgáriától megvásárolni kívánt két reaktoron kívül további kettő telepítését is tervezi a közeljövőben, ezek az amerikai Westinghouse nukleáris vállalat technológiáját használnák. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek