Fanatikus Ukrajna-párti merénylő akarta megölni Donald Trumpot

KÜLFÖLD
KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.12.

Kémbotrány? Egy orosz származású ukrán kozmetikus lett Donald Tusk asszisztense

Rengeteg a kérdőjel a lengyel miniszterelnök újdonsült munkatársa körül. Mindenki azt találgatja, hogy ki ő, honnan jött, és lehetnek-e hátsó szándékai.

Különös botrány van kibontakozóbán Donald Tusk lengyel miniszterelnök körül, miután a kormányfő hivatala egy orosz származású ukrán kozmetikust vett fel szociális ügyekért felelős asszisztensnek. Lengyel sajtóbeszámolók szerint a szóban forgó hölgy semmilyen szaktudással sem rendelkezik a szociálpolitika területén, sőt felsőfokú végzettsége sincs, ezért a helyi lapok napok óta azt találgatják, mivel érdemelte ki ezt a magas rangú tisztviselői állást. A jelenleg ellenzékben lévő Jog és Igazságozság (PiS) politikusai pedig egyenesen azt pedzegetik, hogy a nő ukrán vagy orosz kém lehet.

Kémbotrány? Egy orosz származású ukrán kozmetikus lett Donald Tusk asszisztense

A lengyel kormány hivatalos oldala szerint a 36 éves Kristina Voronovska július 7-e áll szerződéses viszonyban Donald Tusk hivatalával, de az erről szóló dokumentumokat csak a napokban hozták nyilvánosságra. Az azóta eltelt időben a lengyel sajtónak sikerült kiderítenie, hogy kormány új munkatársa lengyel-ukrán kettős állampolgár - amit az ukrán törvények szigorúan tiltanak -, és a "Dream of Beuty" nevű varsói kozmetikában dolgozik (a szakterülete a szemöldökszedés). A szépségszalon honlapján egyébként az olvasható, hogy Voronovska "kozmetikus végzettségű, és szerelmes a bőranatómiába".

A TVP hírportál arról számolt be, hogy a Voronovska édesapja orosz származású, a Vörös Hadsereg katonája volt, a rendszerváltást megelőző szűk két évtizedben egy lengyelországi támaszponton állomásozott, majd a szovjet blokk összeomlása után csatlakozott az ukrán hadsereghez, jelenleg pedig nyugdíjas Kijevben. A lengyel bulvárlap azt is kiderítette, hogy Tusk újdonsült asszisztensének több Putyin-párti rokona is él Oroszország nyugati részén az édesapja révén.

A lengyel sajtó szintén kiemelten foglalkozott Voronovska közösségi médiába feltöltött fotóival, mivel azokat orosz és ukrán nyelven írt szövegek kíséretében tette közzé, és rendszeresen az #ukrainiangirl hashtaget használta. A fényképek tanúsága szerint Voronovska többször megfordult az észak-lengyelországi Sopot kikötővárosban, ami azért érdekes, mert Donald Tusk innen származik, az otthona is itt található. Éppen ezért több orgánum is arra tett burkolt utalásokat, hogy több lehet egyszerű főnök-beosztott viszonynál Tusk és Voronovska között.

Ahogy arra számítani lehetett, az ellenzék kemény kritikával illette Voronovska kinevezését a nő zavaros múltja miatt. Bartosz Kownacki volt honvédelmi miniszterhelyettes arra célozgatott a közösségi oldalán, hogy a nő orosz vagy ukrán kém lehet.

Radosław Fogiel, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) parlamenti képviselője pedig összefüggést vélt felfedezni a a szépségipar ÁFA-kulcsának csökkentése és Voronovska kinevezése között. "Ahelyett, hogy alkalmazottként tüntetik föl, szerencsésebb lenne lobbistaként megjelölni" - fogalmazott közösségi oldalán a politikus.

Kristina Voronovska, a lengyel miniszterelnöki iroda szociális ügyekért felelős asszisztense

Jan Grabiec, a lengyel Miniszterelnöki Kancellária vezetője azt közölte a felmerülő vádakra reagálva, hogy Voronovska 2022 óta dolgozik önkéntesként a Donald Tusk vezette Polgári Platform (PO) pártnak, és az elhivatottsága miatt érdemelte ki az asszisztensi állást. Grabiec külön kiemelte, hogy a nő nem fér hozzá bizalmas dokumentumokhoz, és a kinevezése előtt átvilágította a Belbiztonsági Ügynökség, mivel ukrán-lengyel kettős állampolgár, de a múltjában semmi kivetnivalót sem találtak.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek