Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
KÜLFÖLD

Szerző WM

Létrehozva: 2024.08.06.

Katasztrófa felé halad Ukrajna, elnéptelenedhet az ország

A koronavírus-járvány, a háborúban elhunytak, a menekültek és az alacsony születési ráta mind hozzájárulnak ahhoz, hogy drasztikus mértékben fogy az ukrán nép.

A legfrissebb adatok szerint az idei év első felében háromszor annyi ember halt meg Ukrajnában, mint amennyi született. Ennek pedig elsődleges oka természetesen az orosz-ukrán háború.

A háború kitörése óta több mint 17 millió ember hagyta el Ukrajnát. Fotó: Metropol

Az ukrinform cikkét szemlézte a Mandiner, amelyben konkrétumot is írnak: június végéig 250,872 halálesetet regisztráltak a hatóságok, ezzel szemben azonban csak mindössze 87,655 születést. A probléma azonban nem új keletű, 2021 azonos időszakában ugyanis a születések száma 132 595 volt, míg 349 041 ember hunyt el. Ekkor Ukrajna még nem állt háborúban, ennek a lesújtó adatnak a hátterében a koronavírus-járvány áll. 

Szakemberek szerint Ukrajna már az 1991-es függetlenné válása óta népességcsökkenéssel küzd. Egyes számítások szerint az ország lakossága 2052-re akár 31 százalékkal is zsugorodhat a háború kimenetelétől függően. Ami jelenleg biztos, hogy 2021-ben 41 millióra taksálták Ukrajna lakosságának a számát, ebből a rendelkezésre álló adatok szerint a háború kitörése óta 17 millióan elmenekültek. 

Ez egyben azt is jelenti, hogy a három évvel ezelőtti népszámlálás óta körülbelül megfeleződött az Ukrajnában élők száma. 

Egyre nehezebb katonát találni

Fogyóban a hazafias lelkesedés Ukrajnában, ahol 2022 tavaszán még sokakat arra késztetett, hogy önkéntesnek jelentkezzenek a seregbe. A kijevi kormány a közelmúltban 27 évről 25 évre csökkentette a hadkötelezettség korhatárát. Életbe lépett egy új törvény is, amely előírja a férfiaknak, hogy regisztrálják adataikat a katonai toborzóközpontokban. Sokan megtették ezt, de sokan bujkálnak. Most akár 20 ezer dollárt is kell fizetniük azoknak, akik ki akarják kerülni a behívót; egyes régiókban már ezen az áron sincs garancia a sikerre.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek