KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.02.

J. D. Vance: mélyszegénységből indult Donald Trump alelnökjelöltje

Bővelkedik a váratlan fordulatokban a republikánus alelnökjelölt életrajza.

Néhány nappal az ellene elkövetett merényletkísérlet után Donald Trump korábbi amerikai elnök, és a Republikánus Párt hivatalos elnökjelöltje a 39 éves James David (J.D.) Vance ohiói szenátort nevezte meg alelnökjelöltjének a hétfőn kezdődött Republikánus Nemzeti Konvención (RNC). Vance korábban kritikus volt Trumppal szemben, majd az egyik legelkötelezettebb védelmezőjévé vált, mellesleg pedig íróként is kifejezetten ismert. 

J. D. Vance: mélyszegénységből indult Donald Trump alelnökjelölje

"Hosszas mérlegelés és gondolkodás után, valamint sok más személy óriási tehetségét is figyelembe véve úgy döntöttem, hogy az Egyesült Államok alelnöki tisztségének betöltésére a legalkalmasabb személy J.D. Vance szenátor, Ohio nagyszerű államából"

- magyarázta Trump a közösségi oldalán, miért esett a választása a kifejezetten fiatalnak számító Vance szenátorra, aki meglehetősen szegény körülmények között nőtt fel, megjárta az iraki háborút, majd rekordsebességgel küzdötte föl magát az amerikai politika csúcsára.

Vance és Trump kapcsolata egyértelműen bizalminak mondható

J. D. Vance életének korai szakaszáról a 2016-ban megjelent, Vidéki ballada az Amerikai Álomról (Hillbilly Elegy) című memoárjából tudni a legtöbben, amit a családi tapasztalatai alapján, a fehér amerikai munkásosztály válságáról írt. A könyv nemzetközi bestseller lett, magyar fordításban is megjelent, sőt, film is készült belőle. 

Vance könyvének üzenete, hogy a gazdasági és társadalmi nehézségekkel küzdő régiókban élő amerikaiak csak saját akaraterejükből javíthatnak az életkörülményeiken. Az elmúlt szűk egy évtizedben a könyv egyfajta bibliává vált a munkásosztálybeli fehér amerikaiak számára. A New York Times szerint ez a könyv „a hat legjobb könyv egyike arról, hogy miért győzött Trump 2016-ban”. Olaf Scholz német kancellár egy interjúban azt nyilatkozta, hogy megkönnyezte a művet.

Vance 1984-ben született az Ohio állambeli Middletown kisvárosban, családja meglehetősen szerény körülmények között élt. Könyvében Vance többször is kihangsúlyozza, hogy gyerekkorát akkut szegénység és a bántalmazás jellemezte. Édesanyja súlyos kábítószer függőséggel küzdött, ami számtalan családi krízist eredményezett. Noha Vancet a mostohaapja örökbe fogadta, lényegében a nagyszülei nevelték fel, édesapját sosem ismerte, a drogproblémái miatt pedig sosem ápolt jó kapcsolatot édesanyjával. A vér szerinti édesapja vezetéknevét (Bowman) fiatal felnőttként elhagyta, és tiszteletből felvette anyai nagyapja vezetéknevét (Vance).

J.D. Vance és az őt felnevelő anyai nagymamája 

A középiskola elvégzése után Vance csatlakozott a haditengerészethez, majd 2005 végétől hat hónapon keresztül harci tudósítóként szolgált az iraki háborúban. Erről az időszakról Vance azt mondta, hogy a harctéren tapasztalta meg, hogy az amerikai kormányzati kommunikáció merőben eltér attól, amit a határokon túl valójában képvisel. 

"Becsületesen szolgáltam a hazámat, és amikor Irakba mentem, láttam, hogy hazudtak nekem. Láttam, hogy az ország külpolitikai ígérete egy átverés"

 - fogalmazott Vance egy 2010-es évek elején megjelent interjúban.

Trump alelnökjelölje 6 hónapok szolgált az iraki háborúban

Miután leszerelt, Vance az Ohio Állami Egyetemen végzett, majd a Yale Egyetemen szerzett jogi diplomát. Ezt követően San Franciscoba költözött és néhány év ügyvédi tevékenység után kockázatitőke-befektetőként kezdett dolgozni többek között Peter Thiellel, a PayPal, illetve a big data-elemzés egyik legfontosabb nemzetközi szereplője, a Palantir Technologies társalapítójával.

2021-ben Thiel tízmillió dolláros támogatásának köszönhetően Vance elindult az ohiói republikánus szenátori előválasztáson, majd a szenátorválasztáson, melyet 2022 novemberében meg is nyert.

Az újdonsült alelnökjelölt kapcsán fontos elmondani, hogy a 2016-os választás idején Vance még kritikus hangot ütött meg Trumppal szemben, de a következő évek során lassan közeledtek egymáshoz, és kapcsolatuk ma már egyértelműen bizalminak mondható.

Vance egyetért Trumppal abban, hogy keményebben kell fellépni kereskedelmileg Kínával szemben, a határvédelem erősítésében, valamint ellenzi az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatásokat.

Vance többször felemelte szavát Ukrajna támogatása ellen, amivel számtalan ellenséget szerzett magának Washingtonban. Egy a The New York Times amerikai napilap hasábjain megjelent véleménycikkében például úgy fogalmaz, hogy Ukrajna győzelmének útjában nem a republikánusok állnak, hanem a matematika.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek