KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.08.

Higannyal mérgezte meg ellenfelét az orosz sakkmester, videón a merényletkísérlet

A sportolónőt egy életre eltilthatják a versenyzéstől.

Előre eltervezett emberölés kísérletének vádjával az orosz rendőrség őrizetbe vette Amina Abakarova profi sakkjátékost, akit azzal gyanúsítanak, hogy higannyal mérgezte meg az ellenfelét egy Mahacskalában rendezett sakkbajnokságon. Helyi sajtóbeszámolók szerint a 40 éves sportolónő 4 év börtönbüntetést is kaphat, ha a bíróság elmarasztalaja.

Higannyal mérgezte meg ellenfelét az orosz sakkmester, videón a merényletkísérlet

Abakarovát az otthonában fogták el, miután a hatóságok birtokába került egy biztonsági kamerás felvétel a nő által elkövetett gyilkossági kísérletről. Az azóta nyilvánosságra hozott videón az látható, ahogy a sakkmester belopózik a mahacskalai bajnokság termébe, alaposan körülnéz, majd miután megnézi az asztalkiosztást, odalép az áldozata asztalához és egy hőmérőt kettétörve higanyt locsol szét rajta. A sportoló pechére kamerák rögzítették minden lépését.

A mérgezéses támadás célpontja a szintén profi sakkozó Umaiganat Oszmanova volt, aki rosszul lett a bajnokság alatt, szédült, hányingere volt, ezért orvost kellett hívni hozzá. Amikor a nő sakktábláján észrevették a higanyt, a bíró egy zacskóba gyűjtötte össze bizonyítékokat, majd kihívta a rendőrséget. Ezt követően a nyomozók néhány óra alatt beazonosították a támadás elkövetőjét.

Az első rendőrségi kihallgatásán Abarkarova beismerő vallomást tett, és személyes bosszúval magyarázta tettét. Elmondása szerint az ellenfele több alkalommal is személyeskedő megjegyzéseket tett rá és családjára a korábbi mérkőzéseik alkalmával. A gyanúsított továbbá azt is sérelmezte, hogy Oszmanova többször titokban felvette az ő játszmáját, hogy ellesse a taktikáját. 

A támadást kitervelő sakkozónőt az orosz sakkszövetség felfüggesztette a rendőrségi vizsgálat idejére, de a szervezet elnöke már belengette, hogy a versenyző élete végéig tartó eltiltást kaphat.

"Mint mindenkit, engem is megdöbbentettek a történtek. Érthetetlen, hogy mindezt egy olyan tapasztalt és profi sportoló követte el, mint Amina Abakarova. A tettei a tragikus végkifejlethez vezethettek volna, minden jelenlévő életét veszélyeztette, beleértve a magáét is"

- fogalmazott Sazhida Sazhidova dagesztáni sportminiszter, aki teljes körű kivizsgálást kért a rendőrségtől.

A mahacskalai sakkversenyt egyébként az incidens után több napra felfüggesztették, de csütörtökön folytattatták, Oszmanova pedig díjazott helyezést ért el rajta.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek