KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.28.

Észak-Korea felfoghatatlan mennyiségű fegyvert küldött Oroszországnak

Kim Dzsong Un eddig bőkezű szövetségesnek bizonyul.

Az ukrajnai háború kitörése óta Észak-Korea több mint 13 ezer fegyverrel teli konténert küldött Oroszországnak  – közölte Kang Desik dél-koreai kormánypárti képviselő kedden országa katonai hírszerzésének jelentésére hivatkozva. A politikus tájékoztatása szerint a szállítmányokkal Phenjan akár több mint hatmillió darab 152 milliméteres tüzérségi lövedéket is átadhatott Moszkvának. A szállítmányok elsöprő többsége állítólag a nadzsini kikötőn keresztül érkezik az országba.

Észak-Korea felfoghatatlan mennyiségű fegyvert küldött Oroszországnak

„Egy elhúzódó ukrajnai háborúra való felkészülésként Oroszország úgy határozott, hogy formálisan is fegyver- és lőszerellátó bázissá teszi Észak-Koreát” 

– áll a képviselő rendelkezésére bocsátott jelentésben, mely szerint a dél-koreai hadsereg az ukrajnai háború kitörése óta nyomon követi az Oroszországnak szánt észak-koreai fegyverszállítmányokat. 

Kang Desik ismertette azt is, hogy Szöul és Washington közösen figyeli annak lehetőségét, hogy Phenjan rakétákat is szállít Oroszországba, különös tekintettel arra, hogy olyan rakétákat találtak az ukrajnai harctereken, amelyek műszaki jellemzői észak-koreai gyártásra utalnak. A dél-koreai hadsereg szerint Észak-Korea tüzérségi lövedékek, légvédelmi és páncéltörő rakéták mellett egyéb fegyvereket is szállíthat Oroszországnak, amiért cserébe Phenjan technikai támogatást kap rakéta- és katonai műholdprogramjához. 

Ezzel párhuzamosan az észak-koreai állami média azt jelentette a napokban, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető új "öngyilkos drónok" tesztjét tekintette meg. A szöuli egyesítési minisztérium szerint ez volt az első alkalom, hogy Phenjan pilóta nélküli légi járműveket mutatott be, melyeket feltehetően Oroszországtól kapott ajándékba. 

Mint ismert, június közepén Vlagyimir Putyin orosz elnök Észak-Korába látogatott, és átfogó stratégiai partnerségi megállapodást írt alá Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel. A TASSZ orosz hírügynökség  beszámolója szerint a megállapodás "kölcsönös katonai segítségnyújtásról, együttműködésről is rendelkezik, mindazonáltal békés és védelmi jellegű”.

A szerződés aláírása után az orosz államfő megköszönte Észak-Koreának, hogy támogatja az Oroszország által különlegesnek nevezett ukrajnai katonai műveletét, és támogatást ígért Phenjan azon erőfeszítéseihez, hogy megvédje érdekeit az amerikai nyomás, zsarolás és katonai fenyegetések ellenére.

A találkozót követően Egyesült Államok azzal vádolta Észak-Koreát, hogy az ukrán háborúhoz szükséges lőszerekkel támogatja Moszkvát, miközben cserébe a nukleáris rakátaprogramjához kap technológiai segítséget.

Moszkva és Phenjan tagadta a fegyverszállításokat, de megfogadták, hogy fellendítik a katonai kapcsolatokat, esetleg közös hadgyakorlatokkal.

Az ukrajnai háború kezdete óta Lengyelország 12 milliárd zloty (1,1 ezer milliárd forint) értékű katonai támogatást nyújtott Kijevnek – közölte Andrzej Duda lengyel elnök a Kanal Zero nevű YouTube-csatornának adott, a lengyel sajtó által  ismertetett beszélgetésben.

A lengyel államfő akkor nyilatkozott a Kanal Zero tévécsatornának, amikor az Ukrajna függetlensége kikiáltásának 33. évfordulóján rendezett kijevi ünnepségekről utazott vissza vonaton Varsóba.

A terjedelmes interjúban Duda az Ukrajnának a háború során nyújtott nyugati támogatásra vonatkozó kérdésre elmondta: Lengyelország részéről a humanitárius és a katonai segítségnyújtás összességében mintegy 100 milliárd zlotyt (9,2 ezer milliárd forint) tesz ki. Ezen belül a katonai támogatás értéke 12 milliárd zloty (1,1 ezer milliárd forint).

 

„Odaadtuk a nehéz felszerelés több mint ezer darabját”

– jelentette ki Andrzej Duda. Konkrétan a T–72-es, a PT–91 Twardy, illetve a Leopard harckocsikat említette, beszélt többfajta páncélozott harcjárműről, köztük a Rosomak típusúról, valamint a Krab önjáró tüzérségi lövegekről, a még rendelkezésre álló rakétakilövőkről, valamint tíz MiG–29-es vadászgépről és tíz helikopterről.

„Lehetőségeinkhez képest valóban sokat adtunk Ukrajnának”

– foglalta össze Duda. Úgy ítélte meg: Lengyelország jó szomszédként viselkedett, és Ukrajnában értékelik ezt. A lengyel segítségnyújtást gyakran méltatják az ukrán katonai vezetők, a politikai vezetők, valamint a közemberek is – mutatott rá a lengyel elnök.

Az oroszországi Kurszki régióban augusztus eleje óta folytatott ukrán katonai művelettel kapcsolatban Andrzej Duda leszögezte: amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, „számítania kellett arra, hogy a (…) megtámadott állam védekezni fog”. A támadónak „számítania kell arra, hogy a megtámadott pofon vágja”, és ez most történik, Ukrajna „behúz egyet Oroszországnak” – fogalmazott a lengyel elnök.

Ma senki sem képes megmondani, milyenek és mennyire messzemenők lesznek ennek következményei – kommentálta Duda elnök az ukrán művelet esetleges stratégiai hatását.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek