Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
KÜLFÖLD

Szerző WM

Létrehozva: 2024.08.09.

Elérték céljukat: férfi aranyérmest hirdettek a női bokszban

Minden nőt megvert Hámori Luca legyőzője, az az algériai bokszoló, akit tavaly kizártak az ökölvívó világbajnokságról. A túl magas tesztoszteron és az y kromoszóma miatt a sportoló izomzata és csontozata egy férfiénak felel meg. Ma este egy másik súlycsoportban újabb férfi nyerhet a nők között aranyat...

A kínai származású női bokszoló, Yang Liu sem okozott különösebb problémát annak az algériai bokszolónak, aki péntek este aranyérmet nyert az olimpián. A probléma csak az, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságon (NOB) kívül a legtöbb szakmai szervezet férfinek tartja Imane Khelifet.

Olympic Games Paris 2024 - Boxing
Imane Khelif álma beteljesült: olimpiai bajnok lett. Sokak szerint azonban ez csalással történhetett meg, hiszen nem volt egyenlők a küzdelmek. Fotó: Anadolu via AFP / AFP

Éppen ezért döntött úgy tavaly a Nemzetközi Ökölvívó-szövetség, hogy az algériai sportolót és a könnyebb súlycsoportban szereplő tajvani Lin Jü-tinget is eltiltják. A vizsgálatok ugyanis túl magas tesztoszteron-szintet és y kromoszómát mutattak ki a versenyzőknél, aminek értelmében ők biológiailag férfiak. 

A jóval erősebb izomzatuk és csontozatuk, a hozzá párosuló gyorsaságukkal akkora előnyt jelent számukra, mintha doppingoltak volna. 

Sorra verte a nőket

A Kheliffel kapcsolatos botrány akkor robbant ki igazán, amikor az olimpia első fordulójában az algériai egy olasz bokszolóval került ringbe. Angela Carini 46 másodperc után feladta  küzdelmet, majd sírva hagyta el a szorítót. Később úgy nyilatkozott, hogy még életében nem kapott akkora pofonokat, mint az algériai ellenfelétől, így féltette a testi épségét. 

A következő fordulóban Hámori Luca magyar olimpikonnal kellett megküzdenie Khelifnek. A magyar lány hősiesen helyt állt, nem adta fel a meccset, de a második menet után edzőjének azt mondta:

Ez egy hülyeség! nem tudok nyerni, ez egy férfi...

Sajnos a jóslat be is igazolódott, a bírák egyhangú pontozással Khelifet hirdették ki győztesnek. A mérkőzés után az algériai több sajtónak is nyilatkozott, az egyik interjúját azzal fejezte be, hogy Allah akbar, vagyis Allah a legnagyobb. Szintén megütközést keltett sokakban, amikor az algériai bokszszövetség úgy fogalmazott, hogy a cionisták akarják tönkretenni Khelif karrierjét. A nyílt zsidózás nem tette szimpatikusabbá az észak-afrikai sportolót.

Újabb férfi aranyérem születik ma a nők között?

A tajvani Lin Jü-ting szintén döntőbe jutott, ő azonban egy könnyebb súlycsoportban lett finalista. A szintén biológiai férfinek tartott tajvani versenyző szombaton száll ringbe az aranyért. 


 

 

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek