Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.02.

Kisebbségbe kerültek az Ukrajna felfegyverzését támogatók Amerikában

Szakértők szerint az amerikai közvélemény mérföldkőhöz ért Ukrajna támogatása kapcsán.

A Pew Research Center nevű washingtoni agytröszt legfrissebb közvélemény-kutatása szerint az Egyesült Államok lakosságának körében kisebbségbe kerültek - igaz, hibahatáron belül - Ukrajna támogatóinak aránya. A felmérésről beszámoló amerikai hírportálok külön kiemelték, hogy az eredmények fordulópontnak számítanak az amerikai közvélemény alakulásában, mivel az orosz-ukrán háború 2022 februári kirobbanása óta eddig mindig többségben voltak az Ukrajnát támogatók.

Kisebbségbe kerültek az Ukrajna felfegyverzését támogatók Amerikában

A kedden publikált kutatás szerint az amerikai társadalom szinte fele-fele arányban támogatja, illetve ellenzi Ukrajna felfegyverzését. A válaszadók 49 százaléka mondta azt, hogy Washingtonnak nincs semmilyen felelőssége Kijev megsegítésében, 48 százalékuk pedig amellett foglalt állást, hogy az Egyesült Államoknak minden segítséget meg kell adnia.

Fontos elmondani, hogy az Ukrajna megsegítésével kapcsolatos megosztottság ellenére az amerikaiak elsöprő többsége támogatta a „szigorú gazdasági szankciók” fenntartását Oroszországgal szemben. A megkérdezettek közel a 69 százaléka mondta azt, hogy „erősen támogatja”, vagy „némileg helyesli” a korlátozóintézkedéseket, és csak 14 százalékuk ellenezte azokat.

A kutatás eredményeiből azonban egyértelműen kiolvasható, hogy egyre kevesebb amerikai támogatja a Biden-adminisztráció Ukrajnát felfegyverző politikáját. A Reagan Intézet egy évvel ezelőtt készített közvélemény-kutatása szerint, akkor még az amerikaiak 59 százaléka támogatta a katonai segítségnyújtást Ukrajnának. Míg a Gallup másfél évvel ezelőtt készült felmérése szerint 62 százalék volt ez az arány. 

Pew Research Center reprezentatív felmérése egyébként július 1-e és 7-e között készült, közel 10 ezer ember megkérdezésével. A kutatóintézet közlése szerint mintavételi hibahatára plusz-mínusz 1,3 százalékpont volt.

A mérföldkőnek számító kutatás eredményei egyébként egy nappal azután jelentek meg, hogy a Joe Biden vezette amerikai kormány újabb 1,5 milliárd dolláros katonai támogatást jelentett be Kijevnek az Ukrajna-támogatási alapból.

Az új fegyvercsomag NASAMS és HIMARS rakétákat, légvédelmi lőszereket, tüzérségi lövedékeket, elektronikus elnyomó rendszereket, alkatrészeket és kereskedelmi műholdkép-szolgáltatásokat tartalmaz majd.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója egy sajtóbeszélgetésen az ukrajnai háború közelmúltbeli fejleményeire reagálva azt mondta, hogy az új fegyverszállítások megerősítették az ukrán védelmi erőket, miközben az oroszok csak súlyos emberveszteségek árán voltak képesek csekély előrelépést elérni. Kirby egyben megerősítette, hogy az amerikai kormányzat folytatja Ukrajna támogatását.

Mintegy 200 millió dollár új katonai támogatást ad Ukrajnának az amerikai készletekből az Egyesült Államok – mondta a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója.

John Kirby egy sajtóbeszélgetésen az ukrajnai háború közelmúltbeli fejleményeire reagálva azt mondta, hogy az új fegyverszállítások megerősítették az ukrán védelmi erőket, miközben az oroszok csak súlyos emberveszteségek árán voltak képesek csekély előrelépést elérni. Kirby egyben megerősítette, hogy az amerikai kormányzat folytatja Ukrajna támogatását.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs tanácsadója elmondta azt is, hogy a Hezbollah Izrael ellen végrehajtott hétvégi támadása nyomán tárgyalások zajlanak a feszültség enyhítéséről, amelynek célja az eszkaláció megelőzése.

John Kirby úgy fogalmazott, lát teret a diplomáciai megoldásra.

Izraelnek joga van önmaga megvédésére, de ez nem jelenti azt, hogy ennek jelentősebb eszkalációt kell eredményeznie – tette hozzá. Kérdésre válaszolva világossá tette, hogy az Egyesült Államok Észak-Izrael részének tekinti a Golán-fennsíkot.

A Hezbollah akciójával kapcsolatban Adrienne Watson, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője vasárnap közleményt adott ki. Közölte: az Egyesült Államok diplomáciai megoldáson dolgozik, hogy az Izraelt és Libanont elválasztó demarkációs vonal mentén élők biztonsága garantálható legyen és a határ mindkét oldalán lakók visszatérhessenek otthonaikba.

A venezuelai elnökválasztás eseményeivel kapcsolatban, az amerikai szankciós lépésekkel összefüggésben, John Kirby azt mondta, hogy az Egyesült Államok nyomon követi a fejleményeket, de csak a választás eredményeinek ismeretében foglal állást a lehetséges következményekről.

Az Európai Unió átutal a múlt héten másfél milliárd eurót Ukrajnának a befagyasztott orosz állami vagyonból származó bevételekből, védelmi és újjáépítési célokra – jelentette be az Európai Bizottság.

„A Kreml-vagyon felhasználásának a legjobb üzenete, ha ezt az összeget Ukrajna és egész Európa biztonságosabbá tételére fordítjuk” – jelentette ki a végrehajtó testület elnöke, Ursula van der Leyen az X-en közzétett üzenetében.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője kiemelte: az összeg „valódi segítséget nyújt majd Ukrajnának, mégpedig helyben”. Mint mondta, az összeggel a kijevi kormány elsődleges fontosságú katonai eszközöket – például légvédelmi berendezéseket – tud vásárolni. Aláhúzta: nem csupán katonai segítséget kívánnak nyújtani Ukrajnának, hanem erősíteni akarják az ország ellenálló képességét is az orosz féllel szemben.

A bizottság tájékoztatása szerint a pénzeszközök első részletét a belgiumi székhelyű Euroclear nemzetközi alapmegőrző intézet július 23-án bocsátotta az Európai Bizottság rendelkezésére. Az összeget az Európai Békekeret (EPF) égisze alatt utalják át az EU által működtetett, Ukrajnának nyújtott katonai segélyalapnak.

A befagyasztott orosz vagyon túlnyomó többsége Belgiumban van, és az Euroclear kezeli. Tavaly a csoport összesen 4,4 milliárd euró bevételt tudott generálni a pénzeszközökből.

Az orosz jegybank pénzeszközeit a Moszkvára az ukrajnai háború miatt kirótt uniós szankciók részeként fagyasztották be. A zárolt vagyon hozamával kapcsolatban az uniós tagállamok már február közepén megtették az első lépéseket a vonatkozó jogszabályok elfogadásával. Ezek a többi között azt szabályozzák, hogy az orosz központi bank vagyonának őrzéséből fakadó rendkívüli hozamokat elkülönítve kell vezetni.

Az Európai Bizottság szerint mintegy 210 milliárd euró orosz vagyont fagyasztottak be az EU-ban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán aláírta a külföldi adósság törlesztésének augusztus 1-től október 1-ig történő felfüggesztését lehetővé tévő határozatot.

Ukrajna a hónap elején jelentette be egy megállapodás előkészítését a kötvénytulajdonosok egy csoportjával közel 20 milliárd dolláros külföldi adósság törlesztésének az átütemezéséről. Majd július 22-én jelentették be az ideiglenesen elfogadott szerkezetátalakítási megállapodást, amelyet a kötvénytulajdonosok várhatóan a következő hetekben hivatalosan is jóváhagynak.

A szerdán aláírt határozat alapján

Ukrajna nem fogja kifizetni az augusztus 1-jén esedékes, 2026-os lejáratú eurókötvény 34 millió dolláros kamatszelvényét.

A hitelmegállapodás tíznapos haladékot biztosít minden esedékes kamattörlesztésre, de a kormány jelezte, hogy nem fog fizetni.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek