KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.21.

Óriási botrány: mecsetté alakítanak egy gótikus katedrálist Amerikában

Az egyházmegye mindössze 88 millió forintért adta el a 160 éves templomot.

Szerző Ripost

A New York állambeli Buffalo városban mecsetté alakítanak egy katolikus katedrálist, miután az épületet megvásárolta egy muszlim befektetői csoport - írja a Newsweek amerikai hírportál. A lap beszámolója szerint a templom átalakítását az utolsó pillanatig titkolni akarták, de egy helyi pap kiszivárogtatta a tervet, ami széleskörű társadalmi felháborodást váltott ki.

Óriási botrány: mecsetté alakítják  a buffalói Szent Anna székesegyházat

A Buffalo külvárosában található Szent Anna székesegyházat német bevándorlók építették 1886-ban neogótikus stílusban, és 2022-ig a New York-i Római Katolikus Egyházmegye tulajdona volt. A korábbi fenntartó gazdasági okokra hivatkozva adott túl az épületen, amit a helyi Iszlám Központhoz köthető Buffalo Crescent Holdings nevű befektetői csoport szerzett meg potom 250 ezer dollárért (88 millió forint). A templom azóta zárva tart. 

A templom átalakításának tervét egy ismert katolikus pap, Ronald Vierling atya szellőztette meg a közösségi oldalán. A bejegyzése néhány óra alatt több mint tízmilliós megtekintést ért el.

"A Szent Anna templom végleg bezárt. Eladták az iszlám közösségnek 250 000 dollárért, akik a történelmi templomot most mecsetté alakítják"

- írta bejegyzésében a pap, ami széleskörű felháborodást váltott ki. Egyeseket sokkolt, hogy mecset lesz a templomból, mások az alacsonynak ítélt áron akadtak fenn: az egyik poszt szerint egy jó környéken kétszer ennyibe kerül egy ház.

 "Ez szörnyű! Ismerek egy tucat katolikust, akik összefogtak volna, hogy megvásárolják az épületet ahelyett, hogy hagynák eladni"

- írta egy helyi hívő a pap bejegyzésére reagálva, más pedig egyenesen "istenkáromlásnak" nevezte a templom eladását.

Richard J. Malone volt buffalói püspök 2013-ban azt nyilatkozta, hogy a templomot le fogják bontani, mivel rendbehozatala 12 millió dollárba kerülne. Később azonban már úgy nyilatkozott, hogy inkább eladják a szent épületet.

A Downtown Islamic Complex (Belvárosi Iszlám Komplexum) azt közölte, hogy milliókat kíván költeni a templom rendbe hozatalára és mecsetté alakítására. Talha Bakth, a csoport elnöke elmondta, hogy plébániaépületet is megvették, abban lakásokat hoznak létre.

"Több millió dollárt szeretnénk ebbe fektetni a következő években"

- fogalmazott Bakth, hozzátéve, hogy a templomban egy olyan helyet kíván létrehozni a Buffalo környéki muszlimok számára, ahol imádkozni tudnak.

A Buffalo egyébként egy csaknem 280 ezer lakosú városi az Erie-tó partján, az amerikai-kanadai határ közelében. 2000 óta jelentős számban költöztek ide muszlim bevándorlók, elsősorban Jemenből, Szomáliából, Bangladesből és Irakból.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek