KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.01.

Beismerő vallomást tettek a szeptember 11-ei terrortámadás kitervelői

Az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb terrortámadásában közel háromezer ember vesztette életet. Az amerikai ügyészség szerint most "végső igazságot szolgáltattak" a 23 évvel ezelőtti merénylet ügyében.

Beismerő vallomást tett egy vádalku keretében a 2001. szeptember 11-i terrortámadások kitervelésével vádolt három férfi, akiket ezért cserébe nem halálbüntetésre, hanem életfogytiglani börtönbüntetésre ítélnek - jelentette be az amerikai védelmi minisztérium csütörtökön.

Beismerő vallomást tettek a szeptember 11-ei terrortámadás kitervelői

A védelmi tárca tájékoztatása szerint a pakisztáni Hálid Sejk Mohamed, a jemeni  Walid Bin Attash és a szaúdi Musztafa Ahmed Adam al-Havszavi vallotta magát bűnösnek közel 3000 civil meggyilkolásában, háborús törvények megsértésével elkövetett gyilkosságban, gépeltérítésben és terrorizmusban. Jelenleg mindhármukat a Kuba szigetén található hírhedt amerikai haditengerészeti támaszponton, a Guantánamói-öbölben tartják fogva. Hogy a későbbiekben átszállítják-e őket a kontinentális Amerika valamelyik börtönébe, az egyelőre nem világos.

„A lehetséges büntetésként kiszabható halálbüntetés eltörléséért cserébe ez a három vádlott beleegyezett, hogy bűnösnek vallja magát az összes vádbeli bűncselekményben, beleértve a vádiratban felsorolt 2976 ember meggyilkolását”

- olvasható az amerikai kormányt képviselő Aaron Rugh főügyész levelében, amit az áldozatok hozzátartozóinak küldött. Ebben arról is tájékoztatták az érintetteket, hogy az Egyesült Államok költségén Guantánamóba repülhetnek, hogy részt vegyenek a vádlottak meghallgatásán. Sajtóinformációk szerint ez a folyamat már jövő héten megkezdődhet, az ítélethirdetésre pedig valamikor jövő nyáron kerülhet sor.

Az ügyészség szerint az alku "véglegességet és igazságosságot" ad a több mint tíz éve előzetes meghallgatáson rekedt ügynek. 

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsa azt közölte, hogy az elnöki hivatal szerdán értesült az új megállapodásról, és abban semmilyen formában sem vett részt.

Balról jobbra: Musztafa Ahmed Adam, al-Havszavi Hálid Sejk Mohamed és Walid Bin Attash

A The New York Times beszámolója szerint a megkötött vádalku szerencsés a tekintetben, hogy azzal elkerülhetővé vált egy hosszadalmas bírósági tárgyalás, ami akár 12-18 hónapba is beletelhetett volna. Szakértők szerint a bírósági eljárás hátránya lett volna még, hogy az ott tett nyilatkozatok és beismerő vallomások lehet, nem bizonyultak volna perdöntőnek.

Fontos elmondani, hogy az áldozatok hozzátartozóinak döntő többsége az elégellenségének adott hangot a vádalkuval kapcsolatban. A New York Post hírportálnak több érintett is azt mondta, hogy ők kizárólag a halálbüntetést tartották volna elfogadhatónak, de ennek az esélye most végleg elszállt. 

Jim Smith nyugalmazott rendőrtiszt, akinek a felesége meghalt a szeptember 11-ei merényletben, például úgy fogalmazott: "a családom 23 évet várt arra, hogy bíróság elé állhasson, és jegyzőkönyvbe vehesse, mit tettek ezek az állatok szeretteinkkel, de ezt most az amerikai kormány elvette tőlünk".

A vádalkut kötött személyek közül Hálid Sejk Mohamed szerepe volt már régebb óta bizonyított a 2001. szeptember 11-i terrortámadások kapcsán. A pakisztáni férfi az al-Kaida terrorszervezet korábbi vezére, Oszama Bin Laden megbízásából tervezte és irányította a támadásokat. Az amerikai hadsereg 2003-ban, a pakisztáni Ravalpindi városban fogta el, majd évekig szigorúan titkos CIA börtönökben tartották fogva, 2006-ban pedig a Guantánamo-öbölben lévő amerikai haditengerészeti támaszponton helyezték el. A férfi ügyvédje évekig azt állította, hogy a védence kínzások hatására tett beismerő vallomásokat, így azok nem tekinthetők perdöntő bizonyítékoknak.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek