Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.12.

Az USA nem vett részt a Nagaszaki elleni atomtámadás megemlékezésén

Washington szerint a 100 ezer emberéletét kioltó amerikai nukleáris támadás előtti főhajtást "átpolitizálták".

Politikai okokra hivatkozva az Egyesült Államok tokyoi nagykövete lemondta részvételét a Nagaszaki elleni atomtámadás 79. évfordulója alkalmából tartandó megemlékezésen, miután a város polgármestere nem hívta meg Izrael diplomatáit eseményre. Az Associated Press hírügynökség információi szerint az amerikaiak példáját több NATO-szövetséges ország, köztük az Egyesült Királyság, Kanada, Olaszország, Németország, valamint az Európai Uniói küldöttei is követni kívánják. 

Az USA nem vesz részt a Nagaszaki elleni atomtámadás megemlékezésén

A Nagaszakira 1945. augusztus 9-én ledobott atombomba okozta pusztításban 40 ezer ember halt meg azonnal, és további tízezrek haltak bele az azt követő években a sérüléseikbe és a sugárfertőzésbe. Történészek szerint a támadás rövid és hosszútávú következményeiben mintegy 100 ezer ember vesztette életét. Nagaszaki bombázására 3 nappal azután került sor, hogy az Egyesült Államok légereje Hirosimára is ledobott egy atombombát, melynek következtében 160 ezer ember vesztette életét. 

A minden képzeletet felülmúló pusztításra való megemlékezés a múltban politikamentes volt, és a világ minden tájáról meghívtak vendégeket. Idén viszont más a helyzet, legalábbis a bombákat ledobó Egyesült Államok és a legszorosabb szövetségesei szerint. 

Rahm Emanuel amerikai nagykövet egy szerdai közleményben tudatta, hogy ő és a nagykövetség munkatársai nem vesznek részt a nagaszaki megemlékezésen, mert a szervezők nem hívták meg Izrael küldötteit, ezzel pedig egy platformra helyezték a zsidó államot Oroszországgal. Az amerikai diplomata úgy fogalmazott, hogy a jelenlétével nem kíván "politizálni", és a megemlékezés helyett egy tokyoi templomban hajt fejet az áldozatok előtt. 

Julia Longbottom brit nagykövet egy szerdai sajtótájékoztatón jelentette be, hogy követi az USA példáját, és kihagyja a pénteken esedékes eseményt. A diplomata nehezményezte, hogy Nagaszaki önkormányzata kizárta Izraelt a szertartásból. 

Szövetségeseivel ellentétben Franciaország nagykövete azt közölte, hogy részt vesz a megemlékezésen, hozzátéve ugyanakkor, hogy Izrael kizárásával nem ért egyet.

A nyugati országok döntésére reagálva Nagaszaki polgármestere, Shiro Suzuki kijelentette: nem politikai, hanem biztonsági okok miatt nem hívták meg Izrael képviselőit. A városvezető leszögezte, hogy döntése "azon a kívánságon alapul, hogy az atombomba áldozatainak emlékére rendezett ünnepséget békés és ünnepélyes légkörben tartsák meg, és biztosítsák az ünnepség zavartalan lebonyolítását.”

Noha Suzuki nem részletezte, milyen biztonsági kockázatokra gondol, feltehetően attól tart, hogy Izrael részvétele esetén a megemlékezést Palesztin-párti tüntetők zavarhatják meg. A polgármester több alkalommal is azt sugallta, hogy a japán rendőrség nem tudna megfelelő biztonságot nyújtani az eseménynek, és megakadályozni az esetleges tüntetéseket.

A diplomáciai feszültség kapcsán fontos elmondani, hogy az augusztus 6-án tartott hirosimai megemlékezésre, amelyen több mint 50 ezer ember vett részt, meghívták Izrael tokyoi nagykövetét, Palesztina képviselőit azonban nem. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek