KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.26.

Az ukránok robotkutyákat vetnek be az oroszok ellen

Az első tapasztalatok szerint az eszközök jó szolgálatot tesznek a harctéren.

Az ukrán hadsereg elkezdett robotkutyákat alkalmazni a háború frontvonalában, igaz, az eszközök egyelőre inkább csak támogató feladatokat látnak el - írja katonai forrásokra hivatkozva az amerikai Fox News. A hírportál beszámolója szerint ez az első alkalom, hogy egy katonai konfliktus során ilyen eszközöket vetnek be.

Az ukránok robotkutyákat vetnek be az oroszok ellen

Katonai források szerint az ukrán hadsereg az angol Brit Alliance nevű vállalattól kapta a harctéren bevetett robotkutyákat. A "BAD2" névre keresztelt eszköz távérzékelő technológiát és hő-infravörös kamerát használva navigál a terepen, és számos háborús feladatot lát el, például felszerelések szállítását vagy felderítést végezhet. Úgy tudni, hogy összesen 30 darab ilyen eszköz került ukrán kézbe, melyek darabja körülbelül 9000 dollárba kerül. 

„A robotkutya kivételes mobilitást és mozgékonyságot mutatott, ami elengedhetetlen az összetett és ellenséges környezetben való közlekedéshez. Akár törmeléken navigált, akár akadályokon mászott át, akár nyílt terepen mozgott lopakodva, a robotkutya bebizonyította, hogy képes fenntartani a magas szintű műveleti hatékonyságot”

- fogalmazott közleményében a Brit Alliance, hozzátéve, hogy az ukrán csapatok visszajelzései alapján frissíti az eszköz képességeit.

A fejlesztők szerint nem kell attól tartani, hogy a robotkutya orosz kézre kerül. Ilyen esetben ugyanis a vészkapcsoló lehetővé teszi az operátornak azt, hogy a távolból törölje az összes adatot a gépről. Ugyanakkor arra, hogy a robotot esetlegesen foglyul ejtő oroszok ne tudják átprogramozni, és saját oldalukon bevetni ezeket az eszközöket, egyelőre nincs garancia.

A robotkutyák több kulcsfontosságú funkciót is elláthatnak, beleértve az orosz pozíciók megfigyelését, aknák észlelését és akár hét kilogramm súlyú terhek szállítását. Az eszközök egyetlen akkumulátortöltéssel akár két órán keresztül is képesek működni.

A Daily Mail hírportál beszámolója szerint ukrán erők egyelőre elsősorban kémkedési, felderítési feladatokra és gyógyszereket szállítására használják a harctéren a robotkutyákat.

A lehetséges felhasználással kapcsolatban egy ukrán parancsnok azt mondta a The Telegraph hírportálnak, hogy a robotkutyák kamikaze drónokká történő átalakításán dolgoznak, hogy ellenséges katonák és járművek ellen is bevethessék őket.

A rakéta és a drón ötvözetéből új fegyvert fejlesztettek ki Ukrajnában, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnapi közlése szerint az új hibrid fegyvertől azt várják, hogy csapást tudnak majd mérni vele azokra az orosz repülőterekre, ahonnan az orosz bombázók és harci repülőgépek bevetésre indulnak ukrajnai célpontok ellen.

Zelenszkij a Facebookon jelentette be, hogy szombaton volt a Paljanicja névre keresztelt új fegyver első sikeres harci bevetése. Az ukrán elnök bejegyzésében felidézte, hogy Oroszország a két és fél éve tartó háborúban csaknem 10 ezer, különféle típusú rakétával és több mint 33 ezer siklóbombával támadta Ukrajnát.

Most Ukrajnának olyan fegyver van a kezében, amellyel képes lehet megtörni az orosz légierő támadóerejét – fogalmazott Zelenszkij.

A tájékoztatás szerint a Paljanicja kifejlesztése másfél évet vett igénybe, és a tervek szerint most gyorsan kiterjesztik a gyártását.

Zelenszkij azt nem közölte, mekkora hatótávolságú az új fegyver, ahogyan azt sem árulta el, hogy az első bevetése hol történt.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek