Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.11.

Nyolcszor akkora, mint Budapest: a világ legnagyobb jéghegyét foglyul ejtette egy örvény

A 4000 négyzetkilométeres jégszörny viselkedése meglepte a tudósokat.

Hónapok óta a saját tengelye körül forog a világ legnagyobb jéghegye, amit valószínűleg egy tengeri örvény ejtett foglyul az Antarktisz közelében- írja a BBC. Az A23a nevű monstrum viselkedését tanulmányozó tudósok szerint a jéghegy akár évekig pöröghet még a Déli-óceán vizein, amíg olyan méretűre nem olvad, ami lehetővé teszi számára, hogy kiszabaduljon a körkörös áramlatokból.

Nyolcszor akkora, mint Budapest: a világ legnagyobb jéghegyét foglyul ejtette egy örvény

Az A23a "lajstromszámú" jéghegy területe közel 4000 négyzetkilométer, tehát nyolcszor akkora mint Budapest, a vastagsága pedig nagyjából 400 méter. Összehasonlításképp a Mol-torony Budapesten 143 méter magas. 

A jéghegy még 1986-ban szakadt le az antarktiszi Filchner-jégselfről, majd néhány nap sodródás után zátonyra futott és elakadt a Weddell-tenger déli részén. Itt négy évtizedet töltött megrekedve, majd tavaly novemberben újra mozgásba lendült. Szakértők szerint a globális felmelegedés hatására a jéghegy vastagsága több méterrel lecsökkent, ami lehetővé tette számára, hogy kiszabaduljon a zátony fogságából.

A legfrissebb műholdfelvételek szerint - több hónap sodródás után - az A23a idén április elején belépett az úgynevezett Déli nagy hideg áramlásba (ACC), amely százszor annyi vizet mozgat meg az Antarktisz körül, mint a Föld összes folyója együttvéve. 

A tudósok nagy meglepetésére az áramlatok hatására a jéghegy forogni kezdett a tengelye körül, és naponta körülbelül 15 fokkal elfordul az óramutató járásával ellentétes irányba, ami egyértelműen bizonyítja, hogy nem futott ismét zátonyra. Egyes becslések szerint a jéghegy alja és a tengerfenék között 1000 méter víztömeg lehet.

Azt nem tudni, hogy a jéghegy meddig forog még, de egyes szakértők szerint ez az állapot akár évekig is fennállhat. Mike Meredith professzor, a British Antarctic Survey munkatársa úgy véli, hogy a kolosszus méretű jéghegynek jelentősen veszítenie kell a méretéből ahhoz, hogy kiszabaduljon az örvény fogságából.

A BBC által megkérdezett szakértők azt mondták, hogy a többi jéghegyhez hasonlóan az A-23a idővel egy körkörös pályán fog sodródni az Antarktisz körül. Egyes forgatókönyvek szerint a jéghegy akár a Nagy-Britanniához tartozó Dél-Georgia szigetek partjait is elérheti a vándorlása során – csakúgy mint a világ korábbi legnagyobb jéghegyeként számon tartott A-68a. Ha ez bekövetkezik, az A23a komoly károkat okozhat a helyi állatvilágnak azzal, hogy elzárja a táplálékszerző útvonalakat a fókák és pingvinek elől.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek