KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.13.

Nem vicc: Netflix előfizetéssel előzné meg a késes merényleteket a német rendőrség

Úgy gondolják, a potenciális támadók majd leadják a fegyvereiket, ha cserébe jobbnál jobb sorozatokat nézhetnek ingyen.

Az országos német rendőrszakszervezet (GdP) elnöke 1 évre szóló ingyenes Netflix előfizetést ajándékozna mindenkinek, aki leadja az illegálisan tartott szúró- vagy vágóeszközét az erre kijelölt gyűjtőpontokon - írja a Bild online kiadása. Jochen Kopelke szerint egy ilyen amnesztiaprogram végrehajtásával hatékonyan meg lehetne előzni a késes merényleteket és bűncselekményeket, melyek száma brutális mértékben megnövekedett Németországban az elmúlt években.

Nem vicc: Netflix előfizetéssel előzné meg a késes merényleteket a német rendőrség

„Tavaly a kollégáim csaknem 9000 súlyos és veszélyes testi sérülést okozó késes támadást rögzítettek. Ezek a számok nagy aggodalomra adnak okot, és elengedhetetlenné teszik a gyors cselekvést. A betiltott és veszélyes késeket el kell venni a magántulajdonosoktól a nagyobb közbiztonság érdekében. Ahhoz, hogy egy ilyen program hatékony legyen, a szövetségi kormánynak komoly ösztönzőket kell teremtenie az illegálisan tartott késeiket visszaszolgáltatók számára. Szerintem remek ösztönző lehetne egy év ingyenes Netflix előfizetés a tiltott kések átadásáért cserébe"

- fogalmazott egy keddi sajtótájékoztatón Kopelke, hozzátéve, hogy a Netflix előfizetés csak az első lépes lenne, és a kormánynak egy ennél sokkal szélesebb programot kéne végrehajtania a késes bűncselekmények visszaszorítása érdekében.

A rendőrfőnök javaslata kapcsán fontos elmondani, hogy a német törvények értelmében a pillangókések és az úgynevezett ökölkések tartása és kereskedelme szigorúan tilos. Ezen túl vannak olyan típusú kések, melyek birtoklása nem tiltott, ugyanakkor közterületen tilos őket viselni. Ebbe a kategóriába tartoznak például a kézzel zárható pengéjű kések, illetve a 12 centiméternél nagyobb pengehosszúságú konyhai kések. 

Kopelke szerint a késekre vonatkozó jogszabályok jelenleg nem egyértelműek, ezért felszólította a jogalkotót, hogy hozzon világos szabályokat ezzel kapcsolatban.

"A német fegyvertörvény jelenleg túl bonyolult ahhoz, hogy egyértelműen szabályozza a kések használatát. A rendőrszakszervezet ezért egyszerűsítést javasol"

- mondta a rendőrszakszervezet elnöke, aki végezetül kiemelte, hogy a késes bűncselekmények számának folyamatos növekedése miatt a rendőröknek jobb felszerelésre van szüksége.

A német  rendőrségi bűnügyi statisztikák szerint 2022-ben 4191 olyan bűncselekmény történt, amelyben kést használtak. 2023-ban pedig ez a szám már 6221 volt. Minden harmadik gyanúsított 21 év alatti, és csaknem 87 százalékuk férfi, és a gyanúsítottak csaknem fele, 47,4 százaléka nem rendelkezett német útlevéllel. 

A V4NA nemzetközi hírügynökség korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy az áldozatok között is felülreprezentáltak a fiatal férfiak. A 8036 nyilvántartott áldozat egyharmada 21 év alatti, és több mint háromnegyede (76,5 százalék) férfi. 38,3 százalékuk nem rendelkezett német útlevéllel. 2023-ban csak Észak-Rajna-Vesztfáliában 198 ember halt meg késeléses támadásokban. 156 támadást emberölési kísérletnek, 2450-et pedig testi sértésnek minősítettek.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek