Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.08.

2025-ig a világűrben ragadt két asztronauta, 8 napos utat terveztek

A cég fennállásának egyik legnagyobb blamáját hozta össze a Boeing, aminek két űrhajós fizeti meg az árát.

Egyre biztosabb, hogy csak 2025 februárjában térhet vissza a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) az a két amerikai asztronauta, akik eredetileg 8 napra utaztak ki a világűrbe idén júniusban - írja a NASA közleményére hivatkozva a New York Post amerikai napilap online kiadása.  

2025-ig a világűrben ragadt Sunita Williams és Butch Wilmore amerikai asztronauta, 8 napos utat terveztek

Sunita Williams és Butch Wilmore amerikai űrhajósok az eredeti tervek szerint június 14-én tértek volna vissza a Nemzetközi Űrállomásról (ISS). A nyolc naposra tervezett utazásuk időtartamát először 45 napra tolták ki, majd ezt megduplázva, 90 napra emelték, most csütörtökön pedig a NASA bejelentette, hogy az asztronauták legkésőbb jövő év elején térhetnek vissza a Földre - bő háromnegyed évvel az eredetileg tervezett landolásuk után. 

A hónapok óta húzódó kalamajkát a Boeing Starliner nevű űrhajója okozza, amivel Williams és Wilmore eredetileg visszatértek volna. Az eszközt még június 5-én indították el az ISS felé, holott a mérnökök tudták, hogy hélium szivárog belőle. Noha az űrhajó egyben megérkezett az űrállomásra, a problémákat ott sem sikerült orvosolni. Többek közt szelepmeghibásodást, további héliumszivárgást, és a manőverező hajtóművek meghibásodását is észlelték rajta. 

Minden kockázatot figyelembe véve a NASA szakemberei úgy ítélték meg, hogy az eszközzel nem lenne biztonságos hazatérni, ezért az amerikai asztronauták útját az idő múlásával többször elhalasztották, most pedig végleg törölték.

A Boeing Starliner űrhajóján több meghibásodást észleltek a szakemberek

Az amerikai űrügynökség közlése szerint az űrben rekedt személyzetet az Elon Musk tulajdonában lévő SpaceX vállalat Dragon nevű űrkapszulája mentheti meg, amely februárban érkezik az űrállomásra, hogy utasokat vigyen és vegyen föl. A NASA szerint Dragon kapszula ideális esetben két-négy utast szállít egyszerre, de szükség esetén további utasokat is képes befogadni. Szakértők szerint ha valóban a SpaceX-nek kell majd hazahoznia a Starliner űrhajósait, az elég nagy arcvesztés lenne a Boeing számára, aminek Elon Musk cégének a legnagyobb riválisa.

Egy korábbi sajtótájékoztatón egyébként Williams és Wilmore azt mondták, hogy a küldetésük egy tesztrepülés volt, így egyáltalán nem szokatlan, hogy nem megy minden teljesen zökkenőmentesen. Emellett azt is közölték, hogy egyáltalán nem bánják, hogy több időt kell tölteniük az ISS-en, ugyanis remekül érzik ott magukat, és így legalább több tudományos kísérletet tudnak elvégezni.

A Boeing Starliner űrhajójával egyébként már a tesztelés során is több probléma adódott, melynek következtében a fejlesztése több évet csúszott. Az első, legénység nélküli tesztrepülést 2019-ben tervezték, de csak 2022-ben történhetett meg. A legénységgel végzett tesztrepülést különböző rendellenességek miatt szintén többször elhalasztották.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek