Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.19.

Tűzszünetet kért Ferenc pápa az olimpia idejére

A katolikus egyházfő a hatalmon lévők lelkiismeretének megvilágosodásáért imádkozott.

Laurent Ulrich párizsi érseknek küldött, és pénteken közzétett levelében Ferenc pápa tűzszünetet kezdeményezett a világ minden részén a július 26. és augusztus 11. közötti nyári olimpia idejére, mondván, az ötkarikás játékok természetüknél fogva a békéről, és nem a háborúról szólnak - írja az ANSA olasz hírügynökség.

Pope Francis Meets Ukrainian President Zelensky
Tűzszünetet kért Ferenc pápa az olimpia idejére

A katolikus egyházfő reményét fejezte ki, hogy a párizsi olimpia alkalmat ad a világ minden részéből érkezők számára „egymás kölcsönös felfedezésére és elismerésére az előítéletek megdöntésével, a megbecsülés előmozdításával ott, ahol lenézés és bizalmatlanság van; a barátság erősítésével ott, ahol gyűlölet van”.

„Az olimpiai játékok természetüknél fogva a békéről szólnak, nem a háborúról"

- írta a francia egyház vezetőjéhez intézett üdvözletében a pápa. Emlékeztetett, hogy ennek a szellemiségnek a jegyében az ókoriak bölcsességgel a háborúk leállítását rendelték el az olimpiai játékok idejére, és a modern korban is igyekeznek újra éleszteni ezt az örvendetes hagyományt.

„A mostani nehéz időkben, amikor a világban a béke komoly veszélyben van, nagyon remélem, hogy mindenki tiszteletben tartja ezt a tűzszünetet a háborúk megoldása és a harmónia helyreállítása reményében”

– tette hozzá a pápa, aki Isten irgalmát kérte, valamint azok lelkiismeretének „megvilágosodását”, akik hatalmon vannak és súlyos felelősség terhét viselik. A békén munkálkodók számára áldást szorgalmazott.

„Az olimpiai játékok, ha valóban játékok, kiváló helyszínt adnak az akár egymással ellenséges népek találkozására” 

– tette hozzá a pápa, emlékeztetve, hogy az olimpiai öt karika is a testvériséget jelképezi.

Francia nyelvű levelében a pápa áldását küldte a sportolókra, a nézőkre és Párizs hívőire is. Arra kérte a keresztény közösségeket, tárják ki templomaik, iskoláik, otthonaik és főleg szívük kapuit mindenki befogadásával. Elismerését fejezte ki, hogy a játékok nézőtereire kedvezményes bejutást biztosítanak a hátrányos helyzetűeknek.

A pápa kezdeményezése kapcsán fontos elmondani, hogy a szentszéki államtitkárságot vezető Pietro Parolin bíboros Ukrajnába utazott, hogy részt vegyen a berdicsivi karmelita kolostor ünnepén, melynek keretében az ukrajnai egyházi és politikai vezetőkkel is találkozik. Pietro Parolin az ukrajnai háború kirobbanása óta a Vatikán legmagasabb tisztségű képviselőjének számít, aki elutazik Ukrajnába.

A háború 2022. februári kitörése óta Ferenc pápa többször felajánlotta a Vatikán közvetítését a háborús felek között, és kezdettől fogva hangoztatja, hogy készen áll ellátogatni Kijevbe, ha Moszkvába is elutazhat. Erre azonban egyelőre nem volt lehetőség. A Vatikán ugyanakkor közvetítő szerepet vállal az Oroszországba vitt ukrajnai gyerekek hazatérése érdekében, valamint részt vesz a fogolylisták továbbításában is a felek között. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek