Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.26.

Bombává alakított ukrán jet-skit sodort partra a tenger Törökországban

Az eszközzel feltehetően egy krími célpontra akartak csapást mérni az ukránok.

Egy robbanószerrel megpakolt ukrán katonai jet-skit sodort partra a Fekete-tenger az Isztambul tőszomszédságában található Çatalca Akalan nevű strandon - jelentette a helyi sajtó. A távolról irányítható, drónná alakított vízi járműbe kamerák, nagy hatótávolságú adóvevők, megnövelt kapacitású üzemanyagtartály és különböző szenzorok voltak beépítve.

Bombává alakított ukrán jet-skit sodort partra a tenger Törökországban

A hatóságok közlése szerint a céltalanul sodródó ukrán jet-skit szolgálatot teljesítő vízimentők vették észre, és mivel azt hitték, hogy a heves széllökések miatt szabadult el, partra vontatták, majd azonnal riasztották a rendőrséget, miután "katonainak tűnő" átalakításokat vettek észre a járművön. A helyszínre érkező egyenruhások alaposan átvizsgálták az eszközt, ami az előzetes felmérések szerint egyértelműen az ukrán haditengerészethez tartozik.

Szakértők szerint a jet-skivel valószínűleg a Kercsi-hidat, vagy más, a Krím-félszigeten található célpontot akart megtámadni az ukrán hadsereg, de az eszköz menet közben meghibásodott, és elvesztették vele a kapcsolatot. Ez valamikor múlt hónapban történhetett a fekete-tengeri áramlatok, és a széllökések átlagos sebességéből ítélve.

Az orosz sajtóban megjelent hírek szerint a jet-skin talált katonai felszerelés arra enged következtetni, hogy a járművet a brit hadsereg különleges légideszantos egysége (SAS) bocsájtotta az ukrán fegyveres erők rendelkezésére.

A helyszínen elvégzett első ellenőrzések befejezése után a 3 méter hosszú és 1 méter széles tengeri járművet egy katonai ellenőrző pontra szállítják bűnügyi nyomozás céljából. 

A jet-ski kapcsán fontos elmondani, hogy a Fekete-tenger az orosz-ukrán háború egyik kritikus pontja. A háború kirobbanása óta szinte havonta jelennek meg hírek arról, hogy tengeri aknák, drónok vagy más katonai eszközök szabadulnak el a tengeren, melyek dél felé sodródva elérik Romániát, Bulgáriát és Törökországot.

Az egyik legsúlyosabb ezzel kapcsolatos incidens tavaly augusztusban történt, amikor felrobbant egy tengeri akna a Fekete-tenger romániai partszakaszánál, a forgalmas üdülőhelynek számító Costinesti város közelében. A detonációban szerencsére nem sérült meg senki.

Az ilyen és ehhez hasonló incidensek miatt idén július 1-jén Törökország, Bulgária és Románia közös aknamentesítésbe kezdett a Fekete-tengeren a biztonságos hajózás, többek között a gabonaszállítás érdekében. A kezdeményezés Isztambultól indult, és ez az első ilyen jellegű közös akció az Oroszország által indított háború kezdete óta.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek